TABELA KİRLİLİĞİ
Tabela, kurumların ister ticari olsun, ister kamu hizmeti amaçlı olsun insanların dikkatini çekmek ve belli bilgileri onlara empoze etmek amacıyla konulmuştur. Tabela özellikle dış mekânda çok zengin kullanım alanları olmasından ve herkesin görebilmesinden dolayı geniş bir yelpazeye sahiptir.
Ülkede kafanızı çevirdiğiniz yerde irili ufaklı, ışıklı ışıksız, rengârenk görüntü kirliliği yaratan milyon çeşit tabela olması durumudur. Bildiğim kadarıyla bununla ilgili bir kanun falan yok mekânı, dükkânı, ofisi olan istediği yere yapıştırıyor reklamı. Devlet sadece vergisini almayı bilmesin mümkünse bu berbat görüntüye de bir çare bulsun. Yabancı dillerin özellikle İngilizcenin dilimiz üzerindeki etkisi son yıllarda gittikçe yıkıcı bir hâl alıyor. Yabancı kelimelerin sık kullanılması dışında yabancı dildeki eklerin Türkçe kelimelere eklenerek yeni kelimeler türetilmesi gibi acayiplikler de dikkati çekiyor.
Öyle ki artık yiyecek isimleri işyerleri unvanları ve meslek dalları bile bu tuhaf karışımlı kelimelerle ifade edilir oldu.
Tabelalara yabancı bir isim yazma eğilimi son zamanlarda iyice artarak dilimiz açısından bir tehdit unsuru haline gelmiştir.
Artık başınızı çevirdiğiniz her yönde yeni bir örnekle karşılaşabiliyorsunuz. Hatta artık firmalar bu yabancı isim koyma konusunda birbirleriyle yaratıcılık yarışına girmeye başladılar. Bunu yarım yamalak bildikleri bir dilde değil de kendi ana dillerinde yapsalar bu yarışta daha başarılı olacakları gibi dilimizin güzelliğini ve varsıllığını da yansıtabileceklerdir.
Bilmem hiç bu yabancı isimli iş yerlerinden bir tanesine girip sordunuz mu, Neden Türkçe kullanmadınız diye İnsanların bu konuya dikkat ettiğini göstermesi açısından sormanızı isterim. Küreselleşme ortak değerler benimseme ise bu değerler neden batının değerleri olsun? Küreselleşmeyi ortaya atanlar bizim kadar hevesliler mi küreselleşmeye. Efendim o halde çocuğunuz iyice yabancı hayranı olmadan müdahale etmeli ve İngiliz olmadan İngilizce öğrenmeyi öğretmelisiniz.
Bu alışkanlığın özentiden kaynaklandığı ve bu şekilde Türkçeye ihanet edenlerin ulusal birlik bilincinden uzak oldukları gözlenmektedir. Hiçbir gerekçe bunu haklı kılamaz. Bu durum, insanımızın kendini, batılı ülkelerden daha aşağı, bayağı, kaba saba gördüğünü belli eder.
Türkçemizi yabancı sözcüklerin işgalinden kurtarmak için çabalarken bir de bunlarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bu yanlışlıkların engellenmesinde de belediyelere çok iş düşüyor. Yalnızca tabelaların yabancı olup olmadığına bakılmamalıdır. Türkçe olanların da tamlama kurallarına uygun olup olmadığına bakılmalıdır. Yoksa bu yanlışlıkların sonu gelmeyecek, dilimiz daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak. Bu kirliliğe artık "Dur!" denmelidir.
Tabelanın amacı o işyerinin adını ve kurumsallığını ifade etmesidir. Ama Türkiye de tabela ne kadar büyük olursa o işyeri o kadar prim yapar mantığı vardır. Tabela ne kadar büyük olursa o işyeri kişiye o kadar güven verir. İşyerinin kurumsallığı ve vizyonu zerre umurunda değildir.
Tabela kirliliği ve yabancı isim konusunda esnafın bağlı olduğu örgütlerin de çalışma yapması gereklidir. Tabelalar belirli bir standarda bağlanmalı, ortak bir düzenlemeye gidilmeli.
HÜSEYİN TAKLACI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.