Yeni Nesil Nasıl Bir Eğitim Sistemi İstiyor?
Yeni nesil eğitim sistemleri, artan dijitalleşme ve gelişen eğitim teknolojileri sayesinde giderek daha fazla gündeme geliyor. Farklı öğrenme modellerinin ortaya çıkmasıyla yeni neslin eğitime yaklaşımı da bir dönüşümden geçiyor.
Yeni Nesil Eğitim Modelleri
Günümüzde birçok farklı şirket, okul ve kurum eğitimlerini dijital dünyaya taşıyor. Online eğitimin eğitim verenler için avantajlarının yanı sıra yeni neslin dijital eğitime olan yatkınlığı da bunun önemli sebebleri arasında.
Son yıllarda üç farklı eğitim modeli öne çıkıyor.
Yüz yüze eğitim
Online (çevrimiçi) eğitim
Hibrit eğitim
Yüz yüze eğitim modeli
Yüz yüze eğitim modelinde öğrencilerin ve öğretmenlerin eş zamanlı olarak fiziksel bir eğitim ortamında bulunuyor. Çoğu öğrenci ve öğretmen uzun yıllardır yüz yüze eğitimin en etkili öğrenme modeli olduğunu düşünüyordu. Bugün bunun yalnızca alışkanlıktan kaynaklandığını söylemek mümkün.
Son yıllarda gelişen teknoloji, değişen yaşam tarzları ve online eğitimin öğrenmeye olan katkıları nedeniyle yüz yüze eğitim yerini yeni alternatiflere bırakıyor. Yine de yüz yüze etkileşimin önemini görmezden gelmemiz mümkün değil. Özellikle K-12’nin ilk yıllarında birlikte oyun oynamaktan zevk alan çocuklar için yüz yüze eğitim iyi bir seçenek olabilir. Ancak eğitim yüz yüze de olsa dijital ögelerle zenginleştirmekte fayda var.
Online eğitim modeli
Online eğitim modeli ile öğretmen ve öğrenciler zaman ve mekan sınırlarına takılmadan, internet erişimi olan herhangi bir cihazdan derse katılım sağlayabiliyor. Uzun süredir kurslar ve eğitim kurumları tarafından tercih edilen online eğitim modeli, pandeminin etkisi ile daha yaygın olarak kullanılmaya ve tanınmaya başladı.
En büyük avantajları; öğrencileri ve öğretmenleri sınırlandırmaması ve kaydedilen derslerin tekrar izlenebilmesi olsa da bununla sınırlı değil. Öğrenciler, oyunlaştırma teknikleri, mesajlaşma özelliği ile online eğitim alırken sosyalleşebiliyor. Breakout room seçeneği ile grup çalışmaları gerçekleştirebiliyor.
Zaman ve mekan özgürlüğü sunan online eğitimi, özellikle genç yetişkinler tercih ediyor. Bu sayede üniversite veya diğer mesleki gelişim kurslarını uzaktan tamamlayabiliyorlar. Genellikle farklı konulara dağılmış olan odaklarını kısa süreli topladıkları bu sürelerde mikro öğrenme, video eğitim gibi özellikleri kullanarak eğitim almaya devam etme şansı buluyorlar.
Hibrit eğitim modeli
Hibrit eğitim modeli; yüz yüze ve online eğitim modellerinin en etkili ve kullanışlı yanlarının bir araya gelmesiyle yapılandırılıyor. Bu model sayesinde belli periyotlarda öğretmenler ve öğrenciler bir araya geliyor. Belli pratikler ve projeleri yüz yüze yürütürken canlı ders veya eğitici videolarla online eğitime de devam ediyorlar.
Hibrit eğitim, yeni nesil için en çok tercih edilen eğitim modeli olarak öne çıkıyor. Birlikte zaman geçirmenin yanı sıra eğitimin büyük bölümünde zaman ve mekan açısından özgür olmaları bu eğitim modelini tercih etmelerinin en önemli sebepleri arasında.
Online eğitim konusunda daha ayrıntılı bilgi almak için şu yazılara göz atın:
5 Adımda Online Eğitim Nasıl Verilir?
Uzaktan Eğitim Verenler İçin 10 Önemli İpucu
Yeni Nesil Öğrenme Teknolojileri
Yeni neslin en çok online ve hibrit eğitim modellerini tercih ediyor. Bu modeller, yeni nesil öğrenme teknolojileriyle çok daha zenginleştirilebilir. Son yıllarda öne çıkan ve K-12 ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra çeşitli kurslar ve mesleki eğitimlere katılan genç yetişkinler, bu teknolojilerin kullanıldığı eğitimlere daha fazla ilgi gösteriyor.
Teknolojinin içine doğmuş ve yoğun teknoloji kullanıcısı olan yeni nesil için eğitimi daha etkileyici hale getirmek için kullanabileceiniz teknolojilerden bazıları şunlar:
Oyunlaştırma
Oyunlaştırma; eğitimi daha eğlenceli, kullanıcıları daha meraklı hale getiriyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar test, sınav ve ödevleri yaparken puanlar kazanabiliyor. Böylece, öğrenciler diğer kullanıcılar ve sistem ile etkileşime geçiyor ve eğitime devam etmek için daha fazla motive oluyor. Oyunlaştırma, yeni neslin en çok ilgisini çeken özelliklerden bir tanesi.
Mikro Öğrenme
Mikro öğrenme kısa sürede bilgi verdiği ve dikkat dağılmadan tamamlandığı için çok etkili öğrenme araçlarından biri. Bu sayede, hızlı ve daha akılda kalıcı bilgi tüketimi mümkün. Mikro öğrenme, geniş konuları oluşturan alt başlıklara özel içeriklerle kolayca uygunabiliyor. Oyunlaştırma ve öğrenme yolu ile birlikte kullanıldığında mikro öğrenme çok daha ilgi çekici bir hale geliyor. Özellikle daha kısa zaman ayırarak öğrenmeye devam eden yeni nesil, eğitim sisteminde mikro öğrenmeyi görmek istiyor.
Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik
Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliği eğitimde kullanmak, son teknolojiyi eğitime uygulamak anlamına geliyor. AR ve VR ile yeni neslin çok ilgi duyduğu sanal öğeleri eğitime taşımak, motivasyonu büyük oranda artırıyor. Üst düzey teknolojilerin dikkat çeken yapısı, sıkıcı geleneksel eğitim metotlarını geride bırakıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.