Çocuğunuzun Erken Yaşta Başlayabileceği Spor Aktiviteleri
Aktivitelerde, çocukların takvim yaşına bağlı olarak birtakım genellemelere gidilebilir. Takvim yaşı baz alındığında, bir çocuk en erken olarak 2 yaşında sporla tanışabilir. Ancak fizyolojik gelişimi, müsait olan çocukların spor başlama yaşı daha erkendir. 2 ile 3 yaş arasında olan çocukların kemik gelişimi çok sert olmadığı için seçilen sportif aktiviteler, ağır hareketlilik gerektirmekten ziyade daha çok oyun şeklinde olmalıdır. 2-3 yaş arası çocuklar için özellikle dans etme, koşma veya yürüme gibi basit sporlar seçilebilir. 3 yaşındaki çocuklar ayrıca bir yetişkin gözetiminde jimnastik ve yüzme sporlarını da yapabilirler. İlk çocukluk evresinde beden ve el kaslarının gelişimi oldukça önemlidir. O nedenle anneler ve babalar, bu yaş grubundaki çocuklarını kas gelişimini destekleyecek sporlara yönlendirmelidir. 3-4 yaş arasındaki çocuklar, sportif aktivite ihtiyaçlarını hareket gerektiren oyunlar sayesinde giderirler. Örneğin: Koşma, zıplama veya atlama gibi oyunlar onlar için uygundur. El becerileri açısından atma, fırlatma gibi eğlenceli oyunlar oynayabilirler, 3 tekerlekli bisikletlere binebilirler.
Çocuk 4 yaşına eriştiğinde hareket kabiliyeti biraz daha gelişmiş olur. Dolayısıyla 4 yaşındayken, diğer spor hareketlerine ek olarak sıçramalı oyunlar öğrenir. Kız çocukları ip atlama egzersizlerine, erkek çocukları da yumuşak topla oynanan sportif oyunlara başlayabilirler. Çocuk spor tercihlerinin oluşmaya başladığı 6 yaşında geldiğinde ise genellikle denge gerektiren basketbol, futbol ve voleybol gibi takım sporlarıyla ilgilenir. Kayak, buz pateni ve jimnastik gibi farklı spor dallarına merak duyabilir. Başta anneler ve diğer ebeveynler, spor anlayışının gelişimi için bu dönemde çocuklarına destek olmalıdırlar. Netice de anne ve baba desteği, çocuğun spor yeteneklerinini keşfedilmesinde büyük rol oynar.
Çoğunlukla duygu karmaşası içerisinde geçen son çocukluk evresinde, çocuklara başarma duygularını geliştiren sporlar tavsiye edilebilir. Fiziksel yeterlilikleri uygun olduğu taktirde atletizm, tenis ve judo gibi spor aktivite çeşitleri için alt zemin oluşturabilirler. Bu süreçte anneler ve diğer aile yetişkinleri, tercihleri gelişen çocukların spor kulüpleri aracılığıyla sosyalleşmesine katkıda bulunmalıdırlar.
Seçilen sporlar, çocukluk döneminin bitişine doğru daha sistemli şekilde yapılmaya başlanır. Son çocukluk döneminde, boks, karate veya tekvando gibi güç gerektiren farklı sportif aktiviteler tercih edilebilir. Ancak güce bağlı olan spor dalları, sonraki yıllara hazırlık seviyesinde olmalıdır. Yani güç gerektiren sporların son çocukluk evresinde, daha çok denge ve esneme hareketleri içeren bir antreman havasında yapılması gerekir. Büyümemin ve ruhsal değişimlerin başladığı, esnekliğin biraz daha önemini yitirdiği ergenlik döneminde ise kuvvet gerektiren sporlar önem taşır. Gelişimini tamamlamış çocuklar, alt yapı oluşturdukları kuvvet sporlarını ergenlik döneminde daha organize şekilde gerçekleştirebilirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.