
LGS ve Son 60 Gün
Bugün LGS nedir, ne değildir, son aylarda neler yapılır onu konuşalım. Bilmeyenler için meseleyi açalım. LGS sınavı sekizinci sınıftaki öğrencilerin nitelikli bir liseye girmek için hazırlandıkları sınavdır. Liseye geçiş sistemi sınavı olarak açılımını yapabiliriz.
LGS sınavına girmek zorunlu değildir. Bu sınava girmeden de liseye geçebiliriz. Peki, neden sınava giriyoruz? Nitelikli liseler olarak bilinen: fen lisesi, Anadolu lisesi, proje okullarını kazanmak için bu sınava girmek zorundayız. Sınava girmeyenler diploma puanı olarak bilinen okul puanı ile liselere yerleşebilirler. Yerleşemeyenler ise yedek başvurular ile bir okula yerleşirler. Amaç bir kısım öğrenciyi diğerlerinden ayırmaktır.
LGS aslında zor bir sınav değildir. Sınav daha önceki yılların konularını kapsasa da aslında daha çok sekizinci sınıfın konularını içerir. Bu da sınavı bir nevi kolaylaştırır. Alt yapısı olmayan öğrenciler için de maalesef zor bir sınavdır. Ben öğretmen gözüyle kolay diyorum ama öğrencilerin çoğunluğu bu sınavın zor bir sınav olduğu konusunda aynı fikirdedir. Sınav yani dersler mi zordur? Bu yaş grubunda sınava çalışmak mı zordur? Devamlılık içerdiği için mi zordur? Konular mı ağırdır? Herkes eşit şartlarda sınava giremiyor mu? Aslında konuşacak onlarca mesele vardır. Ben bildiğiniz üzere çözümsüz sorular yerine her zaman neleri çözebiliriz, adım adım neleri iyileştirebiliriz ona bakıyorum. Düşünelim son iki ay neler yapabiliriz? Bence sorulması gereken soru budur.
LGS son iki ayda kazanılır mı? Sorunun cevabı kişiden kişiye değişir. Ne istediğinize, kaç puanın sizin için yeterli olduğuna da bağlıdır. Eylül ayından beri çok iyi çalışıp 400 puan üstünde alıyorsanız kırılma dönemi son iki aydır. Diyelim puanlar düştü, öğrenci sınava çalışmayı bırakabilir. Diyelim puanlar arttı, öğrenci daha da hırslanır. Bu kadar ince bir çizgidir son iki ay. 450 puan üstü alan öğrenciler ise kırılgan ve inişli çıkışlı puanlar alabilir. Siz bu iki alanın neresinde olursanız olun bu sınavın en önemli becerisi devamlılıktır. Devamlılık noktasında sağlam kalanlar bu sınavdan yüksek puanlar alacaktır. 400 puan altında olan 350 puanı geçemeyen öğrenciler ise yavaş yavaş defteri kitabı kapatır. Onlara benden bir tüyo: Asla bırakmayın. 15 yıldır gördüğüm öğrencilerin bir kısmı yıl boyunca 350 puanı geçemediler. Ama asla bırakmayanlar nasıl oluyorsa sınavdan 450 civarı puan alıyorlar. Unutmayın asıl gerçek puan sınav puanınızdır. Sınav çoğu zaman girdiğiniz denemelerden daha kolay olacaktır bunu unutmayın. Kısacası hangi puan grubunda olursanız olun: Asla bırakmayın, çalışma temponuzu arttırın, eksik konulara yüklenin ve zamanınızı doğru kullanın.
LGS konusunda en çok önerdiğim uygulama ise son 2 ayda bolca deneme çözmektir. Neden peki? Denemeleri hazırlayan hocalar bu soru sınavda çıkar düşüncesiyle o soruları denemeye koyarlar. Yani konunun özünün özü oradadır. Uygulama aslında çok basittir. En çok bilinen on yayından deneme alıyoruz. Mümkünse Türkiye geneli denemelerini de alalım. Yıl boyunca on adet denemeleri olsun. Toplamda elimizde 100 civarında deneme oldu. Denemeleri çözüyoruz. Çözemediğimiz soruları da öğretmenlerimize çözdürüyoruz. Buradaki tüm soruları görmüş ve konuların tamamını tekrar etmiş oluyoruz. Bu sayede hem genel tekrar hem de bu konunun uzmanlarının bu yıl çıkabilir dediği tüm soruları görmüş oluyoruz. Bu sayede bile puanlarımızı arttırabilir. Ama unutmayın ki mesele denemeyi almak değil çözmek ve çözülmeyen soruları çözdürmektir.
Başarmak her zaman insanı mutlu eder. Emek verdiniz ve lütfen sonuna kadar kovalayınız. Maçın son dakikaları geldi, sonradan pişman olmamak adına var gücünüzle saldırınız. Zafer asla bırakmayanlarındır… Gazanız mübarek olsun…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.