Alperen Aydın

Alperen Aydın

Çeçen Davamız Üzerine -1

Çeçen Davamız Üzerine -1

Sevgili okurlar, geçtiğimiz haftalarda Mamak Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin isteği üzerine Çeçen Davamız ile alakalı bir röportaj gerçekleştirdik. Bir seri hâlinde bu röportajı gazetedeki köşemde sizlerle paylaşacağım.

Röportör: Çeçenistan özelinde sorular sormadan önce sizi tanıyalım hocam. Alperen Aydın kimdir?

Alperen Aydın: 2000 yılı Yozgat doğumluyum. Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Özel Eğitim Öğretmenliği 4.Sınıf öğrencisiyim. Alperen Dergisi’nde 2017 - 2020 yılları arasında editörlük ve yazarlık yaptım. Aynı zamanda Ankara’nın yerel gazetesi olan İlk Sayfa Gazetesi’nde 2019 yılından beri aktif köşe yazarlığı yapmaktayım. Türkçe sevdalanan; İslâmca yanan binlerce Anadolu evladından biriyim.

İki kitabım var. İlki ‘’Dava – Gençlik, Şuur – Biyografi’’ yazılarından oluşan Çınaraltı Yayınları tarafından 2021 senesinde yayınlanan ‘’Son Kalenin Burcundan’’ kitabım.

İkincisi ise Çeçenistan İçkerya Devleti Türkiye Fahri Konsolosu Şehit Medet Önlü’yü ve Çeçen Cihadını anlatan Yüzde İki Yayınları tarafından 2023 senesinde yayınlanan ‘’Çeçen Halkının Onuru: Şehit Medet Önlü’’ kitabım.

Röportör: Çeçen-İçkerya devleti nedir/kimdir?

Alperen Aydın: Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Devleti, 6 Eylül 1991’de Çeçenistan’da Cahar Dudayev tarafından bağımsızlığı ilan edilmiş devlettir. Bu devlet birisi hâlâ devam eden iki büyük savaş görmüştür. 21 Aralık 1994 tarihinde Ruslar, Çeçen İçkerya Devleti’ni yıkmak için askerlerini Çeçenistan’a gönderdiler. Çeçen lideri Cahar Dudayev ve birçok mücahit şehit oldu. Savaş 632 gün sürdü. Rusya bu savaşı kaybetti. Çeçenler büyük bir zafer kazandılar. Rusya 1996 ‘da barış anlaşması imzalayarak Çeçen İçkerya Devleti’ni tanıyan ilk ülke oldu. Eylül 1999’da Rusya bu barışı bozdu. İkinci savaş başladı. İkinci savaşta Çeçen cephesinde Basayev, Hattab, Hamzat gibi seçkin komutanlarımızdan çokça şehitler verildi.

(Bu devletin bütün cumhurbaşkanları (Yandarbiyev, Mashadov, Sadulayev…) şehit edildi. Toprakları Ruslar ve işbirlikçiler tarafından işgal edildi. Devletin başkenti Caharkale / Grozny tamamen düştükten sonra devlet başkanları dahil binlerce kişi dağlarda silahlı mücadele verdiler. Günden güne eriyen silahlı mücadele sonucunda Çeçenistan’daki birçok Rus ve Kadirov muhalifi anayurdundan ayrıldı ve Avrupa merkezli bir diaspora oluşturmaya çalıştılar. Bugün başında Ahmed Zakayev’in bulunduğu Çeçen İçkerya Devleti’nin hükümeti, sürgündeki hükümet olarak görülüyor ve Avrupa’da politik olarak mücadelesini veriyor. Devletin silahlı kuvvetleri ise Ukrayna’da Rusya’ya karşı savaşıyor. Çeçen İçkerya Devleti, Çeçenistan’ı münafık Kadirov yönetiminden ve Rusya’dan kurtarmak istiyor ve başaracak inşallah!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
SON YAZILAR