Çanakkale Ruhu
Kahraman Mehmetçiğin 102 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek tarih yazdığı 'Çanakkale Geçilmez Destanı'nın 102. yıl dönümü, ülkemizin dört yanında kutlandı.
Tarihin en büyük ve en çetin savaşlarından birinin yaşandığı Çanakkale'de hem karada hem denizde verilen mücadelelerde iki taraf 500 binden fazla zayiat verdi. Kocaman bir dünya savaşının sadece bir cephesi olsa da, Çanakkale hem kazanan hem de kaybeden için pahalıya mal oldu. 490.000’e yakın askerle gelen itilaf devletleri, 300.000’den fazla zayiat verdi. Buna karşılık Osmanlı Devletimizin ise 315 bin askerinin 250 bin tanesi ana yurdunu korurken şehit oldu. O tarihe kadar eşi görülmemiş bir cephe olan Çanakkale, sonucunda toplamda yarım milyondan fazla insan genç yaşta hayatını kaybetti.
Çanakkale destanı köşe yazılarına, kitaplara ve filmlere sığmayacak kadar büyük bir destan. Tarih derslerinde ve televizyonlara da sık sık duyduğumuz "tarih tekerrürden ibarettir" sözünün ne derece doğru bir söz olduğunu anlıyoruz. Birbirine benzeyen birçok olayın sonuçlarının da birbirine ne kadar benzediğini görüyoruz. Ülkemizin son günlerde yaşadığı zorlu süreç bundan 100 yıl öncesine ne kadar benziyor. Düşmanlar 4 taraftan birlik olmuş İslam’ın en büyük cephesine saldırırken. Ülke olarak aynı inançla var olma mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu mücadeleyi daha bilinçli kılmak için nesillerimize Çanakkale ruhunu aşılmalıyız. Düşünsenize dünyanın en büyük film endüstrisine sahip olan A.B.D, tarihi köklü olmamasına rağmen yaptığı sinema filmiyle kültürünü bırakın nesillerine dünyaya nasıl yaydığını görüyoruz.
Geçmişimizde yaşadığımız birçok savaşın ve tarihi zaferlerin ne kadarını senaryolaştırıp film yapabildik. Dünya ya bakın bu olayın aslı böyledir diye bildik. Çanakkale ile ilgili 2-3 yıl önce çeşitli filmler yapıldı. Ancak senaryoları oldukça zayıf kaldı. Daha doğrusu kendi yaptığımız filmlerde bile kendimizle çeliştik. Aynı dönemin anlatıldığı filmlerde farklı kostümler kullanıldı olaylar çarpıtılarak verildi. Düşünsenize bu kadar tarihi zenginliği olmayan ülkelerin yaptığı filmler son derece kaliteli. Bizim tarihi olaylarımız ve kültürümüz oldukça fazla ne yazık ki başarılı filmler yapamıyoruz. A.B.D zayıf senaryolarla kültürünü nasıl aşılıyor dünyaya. Kültürel ve sanatsal faaliyetlere önem vermemiz gerekir umuyorum ki yakında bütün dünyada ses getiren kaliteli bir Çanakkale filmi yapılır. Bir de unutmadan tarihi mekanlarımızı ihmal etmeyelim. Çanakkale ruhunu söyleşilerde arayacağımıza gidelim yerinde gezelim, şehitlerimize dua edelim. Bu daha doğru olacaktır.
**** **** **** ***** **** ***** *****
Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin
Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin.
Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer,
O ne müthiş tipidir, savrulur enkazı beşer.
Boşanır sırtlara, vadilere, sağnak sağnak.
Kafa göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el ayak
Vurulup, tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilal uğruna yarap ne güneşler batıyor.
Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker
Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın.
M.Akif ERSOY
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.