Bitmeyen döngü şiddet
Artan şiddet olayları hayatımızın neredeyse tamamında yer alıyor. Sokakta, okulda, işyerlerinde hastanelerde trafikte her yerde karşımıza çıkıyor. Şiddetin bu kadar artması bazı otoritelerce karşılanmayan beklentiler bazı otoritelerce ise bir ispat çağrısı ya da ben buradayım demek gibi açıklanıyor.
Şiddetin her türlüsü sokaklarda varken birde aynı sebeplerden hastaneneler de hekimlere karşı var. görev başındaki bir memura yada çalışana şiddet uygulamada haklı sebepler aranmaz. Bu konularda haklılığa pek bakılmaz. Kim haklı kim haksızsın yerine nedeni araştırılır. Neden bir insan görev başındaki sağlık personeline yada okuldaki öğretmene şiddet uygulamaya çalışır. Tabi ki bu gibi olayların birçok nedeni vardır.
Geçtiğimiz günlerde kaleme aldığım bir haberimde Genel Sağlık İş Sendikası Ankara İl Başkanı Şenol Şahin ile sağlıkta şiddeti konuşmuştuk. Şahin haberimizde basit tedbirler alarak şiddeti azalta bileceğimizi anlatmıştı. Ve yasaların caydırıcı nitelikte olup şiddet uygulayanlara karşı verilen cezaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
İşte Şahin ile yaptığımız haberin bir kısmı şu şekilde; Gazetemize konuşan Genel Sağlık- İş Sendikası Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, son olarak Şanlıurfa’da yaşanan sağlıkta şiddet olaylarıyla ilgili “Sağlıkta şiddetin önüne geçebilmek için en önemli faktör caydırıcı cezalar ve yasalardır. Önleyici tedbir için panik butonu konulmalı” dedi. Şahin, “Sağlıkta şiddetin önüne geçebilmek için en öneli faktör caydırıcı cezalar ve yasalardır. Önleyici tedbir almak için panik butonu konulmalı” dedi. Şahin ayrıca, “Genel bir sistem oluşturarak daha önce şiddete meyilli hastalar muayene olurken yanında kolluk kuvvetlerinin refakati ile muayene edilebilinir. Şiddet sadece vatandaştan kaynaklanan bir olay değil. Aslında sağlıkta şiddetin sebeplerinden biriside sağlık hizmetlerinin imkanlarından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
Şahin, “Sağlıkta şiddetin önüne geçmek için yasaların ve cezaların caydırıcı nitelikte olması gerekiyor. Maalesef ki cezalar ve kamu spotları gibi önlemler yetersiz kalmaktadır. Caydırıcı cezalar ve uyarıcılar olması gerekiyor. Örnek olarak Hacette Üniversite Hastanesini verebiliriz. Hastane yönetimi çok başarılı bir uygulama ile asansörlere poliklinik kapılarına beyaz kod ile alakalı bilgilendirme yaparak vatandaşlara uyarı niteliğinde tablalar koymuş. Bu hatırlatmalar biraz olsun hastaları şiddetten uzak durmalarına karşı önleyici sistem olmuş diyebiliriz. Bu çalışma Sağlık Bakanlığı tarafından bütün hastanelere konulabilir” önerilerinde bulunmuştu.
“Bizce panik butonu şart haine geldi. Hastanelerdeki bütün doktorların masasına güvenlik görevlilerini ya da hastane polisini uyaran bir olay olduğunda onları harekete geçirecek panik butonu konulmalı” ifadeleri ile panik butonuna dikkat çeken Şahin, “Bu gibi basit şeyler ile şiddetin bir nebze önüne geçebiliriz. Genel bir sistem oluşturarak daha önce şiddete meyilli hastalar muayene olurken yanında kolluk kuvvetlerinin refakati ile muayene edilebilinir. Zaten böyle bir sistem konulduğunda hastalar adımız çıkmasın diye daha sakin daha yapıcı bakacaktır. Bu şekilde önleyici tedbirler alınır” demişti.