BERAT KANDİLİ
( Hükümleri ) apaçık olan kitab'a andolsun ki gerçekten biz, onu mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz ( insanları Kur'an'la ) uyarıcıyız. ( Rızık ve ecel gibi takdir edilen ) her hikmetli iş, tarafımızdan ( verilen ) bir emirle o gecede ayırt edilir ( yazılıp belirlenir ). Doğrusu biz, Rabbinden bir rahmet olarak ( öteden beri peygamberler ) göndermekteyiz. Şüphesiz O, hakkıyla işitendir, bilendir. (Duhan/2,3,4,5,6,)
Ayette geçen ' mübarek gece ' den maksat; Berat gecesidir. Kur'an-ı Kerim bu gecede yedinci semadan dünya semasına indirildi. Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber Efendimize indirilmeye başlandı.
Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor :
" Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allahü Teala o andan fecir oluncaya kadar : " Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim." diye buyurur. (İbni Mace)
Berat kandilinin önemi hakkında diğer bir hadis-i şerif de ise şöyle buyruluyor:
"Hz. Aişe validemiz, Peygamber Efendimiz'in Berat gecesinde, sabaha kadar ibadet ettini görünce sordu :
_ Ya Rasulüllah, Allahü Tealanın en sevgili kulusun. Buna rağmen niçin bu kadar kendini yoruyorsun?
Peygamber Efendimiz şöyle cevap verdi:
_ Ey Aişe, ben şükredici bir kul olmayayım mı? Ey Aişe, sen bu gecede ne olduğunu bilir misin?
Aişe validemiz tekrar sordu:
_ Bu gecenin diğer gecelerden üstünlüğü nedir ya Rasulüllah?
Peygamber Efendimiz şöyle cevap verdi:
_ Bu sene içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu sene içinde öleceklerin isimleri bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip edilir. Bu gece herkesin ameli ve işleri Allahü Tealaya arz olunur.
Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan (Rha) hocaefendi bir sohbetinde Berat Gecesini kısaca şöyle anlatmıştır :
"Leyle-i Beraet" Berat Gecesi, Şaban ayının en mühim gecesidir. Yılın da en mübarek, en dikkat edilecek, ihya olunacak gecelerinden biridir. Meleklerin bayramıdır. Bu gece yeryüzüne çok rahmet, bereket ve hayır iner. Çok mü'minler afv ü mağfiret olunur; ancak şirke bulaşanlar, birbirlerine kin tutanlar, dostlar ve akraba ile ilgiyi kesenler, sihir yapanlar, kahinler, ayyaşlar, gaspçılar, namusunu satanlar hariç!.. Berat Gecesi'nde eceller, rızıklar, hacca gidecekler, ölecekler, saidler, şakiler, senenin mühim olayları yazılır, tesbit olunur, kesinleşir. Kimi Allah'ın rahmetine erer, kimi mahrum kalır, kimi mükafatlandırılır, kimi cezalanır.
Bu gecede yapılan ibadetin fazileti çok fazladır. "Her kim bu gecede yüz rekat namaz kılarsa, Allahü Teala Hazretleri ona yüz melek gönderir. Otuzu ona cenneti müjdeler, otuzu ona 'cehennem azabından kurtuldun!' diye teminat verir. Otuzu da ondan dünya afetlerini, belalarını, musibetlerini def eder. Onu da, ondan şeytanın tuzaklarını, hilelerini de def eder. " diye Peygamber Efendimiz 'den hadis-i şerif nakledilmiştir.
Bu nedenle, bu mübarek geceden gafil olmamalı ve mutlaka ihya etmelidir. Çokça tevbe etmeli, varsa kaza namazları kılmalı, Kur'an-ı Kerim okumalı, salevat-ı şerifler çekmeli, sadaka vererek Rabbin rızası gözetilmelidir.
Peygamber Efendimiz'in Berat Gecesi'nde şöyle dua ettiği bildirilmektedir:
" Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim. Sen kendini sena ettiğin gibisin. "
Selam ve dua ile...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.