Kurban Bayramı
Bayramlar sevinç günlerimizdir topluca kılınan bayram namazları aramızdaki birlik ve beraberliğib en güzel göstergesidir bayram günleri bizi birbirimize yakınlaştıran dargınlıkları ortadan kaldıran kardeşlik duygularımızı kuvvetlendiren önemli günlerdir.
Bayramlar Allah'ın mümin kullarını affedip bağışlaması açısından birer ziyafet günleridir, bundan dolayı bayram sabahı erkenden kalkmalı yıkanıp temizlenmeli en iyi ve temiz elbiseleri giyerek güzel kokular sürmeli ve camilerimizdeki yerleri almalıyız. Cuma namazı farz olan kimselere bayam namazlarını kılmak vaciptir, bayram namazı 2 rekattır cemaatle kılınır bayram namazlarında ezan okumak kamet getirmek yoktur bayram hutbesi sünnettir ve namazdan sonra okunur.
Hicretin ikinci senesi zilhicce ayının onunu göstermekte idi Peygamber yesribin medinei münevvereye dönüşmesinden sonra ashabı ile birlikte ilk kez kurban bayramı kutlayacaktı ilk defa Allah adına kurbanlar kesilecek müslümanlar birlik ve dirlik içinde bayram yapacaklardı.
Kurban bayramı sabahı yüce Peygamber ashabına kıldıracağı bayram namazına hazırlanmaktaydı güneşin yükselişi ile birlikte bayram namazı için hazırlık yapmaktaydı her zamanki huşu ile kadın erkek genç yaşlı çoluk çocuktan oluşan ashabına bayram namazını kıldırdı sonra kurban ile ilgili önemli mesajlar verdi hutbesini irat etti Peygamberimiz Allah'a hamd ve sena ettikten sonra ashabına şöyle seslendi, bu gün ilk işimiz bayram namazı kılmak sonra dönüp kurban kesmektir kim böyle yaparsa sünnetimize uymuş olur bayram hutbesinde kutlu elçi yüce Allah'ın kurban günlerine müslümanlar için ilan ettiğini ve kendisinin de bunu kabul etmekle emrolunduğunu belirtti.
Bayramda çeşitli kurbanların kesilmesi yoksulların doyurularak sevindirilmesi yönünde ashabını şu ifadeler ile teşvik etti adem oğlu kurban günü Allah katında kurban kesmekten daha sevimli olan bir amel işlemez kurban kıyamet günü boynuzları kulları ve tırnakları ile sevap olarak gelir. Kurban henüz kanı yere düşmeden Allah tarafından kabul edilir, bu sebeple kurban kesme konusunda gönlünüz hoş olsun bu iş size zor gelmesin.
Nitekim yüce rabbimiz hac kuranlarından söz ederken kurbanların aslında Allah'ı yüceltme ve ona şükretme vesilesi olduğunu belirttikten sonra şöyle buyurur, o kurbanların ne etleri nede kanları Allah'a ulaşacaktır fakat ona sizin takvanız ulaşacaktır. Hac suresi 36 ayet.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.