YENİ BAKANLIK MI GELİYOR
Ülkemizde ki yabancı sayısının 2milyonun üzerine çıkması, Göç’ün artık yönetiminin gittikçe zorlaşması hatta çoğu yerde yetersiz kalınması. Avrupa’da ve hatta birçok gelişmiş ülkelerde Göç ve İlticanın bakanlık düzeyinde temsil edilmesi. Türkiye’nin de bu yıl itibariyle Dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke konumuna gelmesi artık Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün bir Bakanlığa dönüştürülmesi fikrinin daha yüksek sesle söylenmesine sebep oluyor.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Kanunu ile 2013 Nisan ayında kurulan ve bir anda Suriye krizinin arkasından gelen yüz binlerce yabancının sorunu kucağında bulan Göç İdaresi, ülke de olan biten olaylara fazla ses çıkartmadan daha çok arka plan da kalarak hükümet politikalarını yönetmeye çalıştı. Ülkenin her zaman ilk 2 gündem maddesinden biri olmasına rağmen kimse Göç İdaresi diye bir Genel Müdürlükten haberdar değildi hatta konuyla İlgili Başbakan Yardımcısı Sayın Numan KURTULMUŞ bile göç sorunu hakkında açıklamalarda bulunurken hep AFAD’dan bahsetti. Göç sorunu büyüdükçe ve sadece bizim değil Uluslararası bir sorun olmaya başlaması ile artık Göç İdaresi kendini gizlemeyi bırakarak yavaş yavaş konuşmaya başladı. Bunca zaman susması kafalarda hep bir soru işareti bıraktı… 2milyonu geçen yabancıyı yönetecek bir otoritenin Genel Müdürlük değilde Bakanlık düzeyinde teşkilatlanması ve ekonomik, sosyal ve güvenlik riski oluşturan mülteci konusuna BM standartlarında eğilmeli. BMMYK verilerine göre en fazla mülteciyi barındıran Türkiye Göç ve İltica sorununa nasıl bakmalı? Düzensiz göç ülkeyi; ekonomik, sosyal, kültürel ve güvenlik olarak tehdit etmektedir. Bu sorun yabancıların mı bize entegrasyonu yoksa bizim mi yabancılara entegrasyonu konusunu gündeme getirmektedir. Yani kim asimile olacak? Bunun dışında Türkiyenin göç yönetimi konusunda ciddi bir yetki karmaşası var. Bakın konu yabancıların tedavisi olunca Sağlık Bakanlığı, eğitim olunca Milli Eğitim Bakanlığı, Asayişi emniyet birimleri sonra çadırları AFAD kuruyor yemekleri belediyeler ve STK’lar veriyor… Bu liste uzadıkça gidiyor. Bir de bunun yanında Göç İdaresi dışında hiçbir kurum mülteciler konusunda uzmanlaşmış. Yani bunun tek çatı altında toplanarak tek bir otorite tarafından karar verilmeli.
Türkiye, bu gerçeği bütün çıplaklığıyla ele almalı ve bir an önce konuyla yakından ilgilenecek etkili ve yetkili bir Göç Bakanlığı kurmalı. Zamanında İngiltere, Fransa, Kanada, Avustralya gibi modern ülkelerde yapıldığı gibi Türkiye de bir an önce bu konuya bakanlık seviyesinde temsil etmeli. Bu bakanlık uluslararası toplumla birlikte çalışmaya açık olmalı, BM ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla irtibat kurmalı. Mülteciler konusunda dünyanın her yerinde çalışmalar yürütmüş uluslararası kurumların deneyimlerinden faydalanmalı. Şu anda Türkiye’nin büyük oranda kamu kaynaklarını kullanarak yaptığı harcamalar, bu rakam Numan KURTULMUŞ’un ifadesi ile 7.6 milyar dolar, uluslararası toplumu devreye sokmalı ve üzerindeki ekonomik maliyeti hafifletmeli. Çünkü göç ve iltica sadece bizim değil artık Uluslararası bir sorun…!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.