Yapay zeka korkutuyor
Dijital dünyanın en önemli unsurlarından olan yapay zeka, günümüzde tüm ülkeler tarafından en sık konuşulan konulardan biri haline geldi. Yapay zeka verimlilik, ekonomi gibi birçok alanın ilerlemesi için büyük bir potansiyele sahip olsa da yapay zekanın yarar ve zararları konusunda tartışmalar büyüyor.
Yanlış bilgi, meslekleri yok etme ve ölümcül silah üretme gibi riskleri de içerisinde barındıran yapay zekanın düzenlenmesine ilişkin tartışmalar da ivme almış durumda. Hatta artık ülke başkanları da konuya ilişkin çalışmalara başladı ve açıklamalar yapar hale geldi.
Geçtiğimiz ay ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’nin yöneticilerinden Sam Altman, üretken yapay zekaya ilişkin varoluşsal risk olasılığını ABD Senatosu’na sundu. Diğer yandan Yapay Zeka Güvenliği Merkezi (CAIS) de insanları yapay zekanın oluşturabileceği tehlikelere karşı uyardı. CAIS, yapay zeka kaynaklı insanlığın yok olma riskini azaltmanın da küresel öncelik haline gelmesi gerektiğini açıkladı.
Öte yandan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın teknoloji danışmanı Matt Clifford yapay zekaya ilişkin bir çarpıcı konu daha ortaya attı. Clifford, yapay zekanın iki yıl içinde ölümcül silahların üretilmesine yardımcı olabileceğine dair uyarılarda bulundu. Yapay zekanın bu konuda insanlara yönelik çok tehlikeli tehditler olabileceğini ve bu tehditlerin tüm insanlığı olmasa da çok sayıda insanı öldürebileceğini belirtti. Hatta yapay zekanın bugün bile biyolojik silahlar oluşturmak veya büyük ölçekli siber saldırılar başlatmak için kullanılabileceğini bildirdi.
Tüm bunlara baktığımızda yapay zekanın insanlık için her ne kadar yararlı olsad a korkutucu bir tarafının olduğunu da söyleyebiliriz. Bu yüzden yapay zekanın gelişimine ne kadar odaklanırsak, kontrolüne de bir o kadar odaklanmalıyız. Çünkü görünen o ki tüm bu tehditler karşısında yapay zekayı nasıl kontrol edeceğimiz henüz bilmiyoruz.