Uyanık olunmalı
Son yıllarda değişen ekonomik şartlar ve insanlardaki yeni fırsat arayışları, para kazanma hırsları ve bunun gibi duyular bazı hatalara neden oluyor. Teknoloji geliştikçe iyi şeyler için gelişmeler olsa da kötü durumlarda da gelişmeler oluyor. Mesela dolandırıcılık gibi kavramlar. Dolandırıcılar şuan her türlü yolu, aleti, aracı, platformu ve hatta yapay zekayı kullanarak vatandaşları ağlarına düşürüyor.
Tabii teknolojinin gelişmesinin yanı sıra dolandırıcılığın artmasındaki en büyük etkenlerden birisi de insanların zaafları, kazanma hırsı ve yokluk olmuştur. Ama şu da bilinmeli ki kimse kimseye bedavadan bir şey vermez. Para kazanmak o kadar kolay değildir. Atılan SMS’lere, gelen aramalara, sosyal medya mesajlarına itibar etmememiz gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde birçok defa konu hakkında haberler yaparak vatandaşlarımızı uyarmaya ve bilgilendirmeye çalıştık. Yaptığımız haberlerde konuyu değerlendiren TABİD Yönetim Kurulu Üyesi Melih Aşıcı, dolandırıcıların şirket temsilcisi gibi görünüp vatandaşın iş bulma umudunu kullandığını belirterek, “Vatandaşlarımız özellikle yurt dışı numaraların attığı linklere dikkat etmeli” uyarılarında bulunmuştu.
Aşıcı, “Dolandırıcılar insanların zafiyetlerini kullanıyorlar. Dolandırıcılıkta yeni yöntem büyük firmaların temsilciymiş gibi görünüp iş ilanı içerikli link ve spam mesajları oldu. Bu mesajlarla cazip vaatlerde bulunarak linke tıklamanız sağlanıyor.
Telefonunuza gelen her linke tıklamayın. Uyanık olun” dedi. “Hayatımızın her alanın da bulunan teknolojik iletişim araçları dolandırıcılığında değişmesine sebep oldu” diyen Aşıcı, “Son günlerde birçok vatandaşı mağdur eden kısa mesaj (SMS) ve WhatsApp üzerinden atılan iş başvurusu linkleri iş arayan vatandaşları mağdur ediyor. “Son zamanlarda gündemden hiç düşmeyen iş vadi ile insanlara gelen link ve kısa mesajlarda özellikle büyük e ticaret firmalarının adını kullanarak yapıyorlar. Telefonlara gelen bu mesajlar tamamen sahte mesajlar. Dolandırıcılar ekonomik sıkıntılar yaşadığımız şu günlerde insanların zafiyetlerini kullanarak bir fırsat çıkarmaya çalışıyor. Önce telefonunuza kısa mesaj atıyorlar. O mesajda bir link bulunuyor. Dolandırıcılar gönderdikleri linkte bir talepte bulunuyor. Linke tıkladığınızda karşınıza bir kişi çıkıyor. Bu kişi sizi belirli süreçlere yönlendiriyor. Vatandaşlarımız özellikle yabancı numaralara dikkat etmeli” ifadeleri ile özellikle WhatsApp üzerinden gelen tehlikelere karşı uyardı.
Aşıcı dolandırıcıların kullandığı yöntemi şöyle açıkladı, “Kurbanlar ilk önce başvuru linkini dolduruyor. Kimliği belli olmayan bir link buradan ulaştığınız link üzerinden iş başvurusu yaptığınız için bütün kişisel bilgilerinizi dolandırıcıya vermiş oluyorsunuz. Hatta kendi bilgilerinizin yanında referans adı ile yakınlarınızda bütün bilgilerini karşı tarafa teslim etmiş oluyorsunuz. Bu durum bizim sektörde kimlik ağı hırsızlığı adında geçiyor. Bunu aldığı anda kişi birinci aşamayı tamamlıyor. Dolandırıcılar ardından eğitim sürecimiz var diyerek para talep ediyorlar.”
Vatandaşların dolandırıcılara karşı uyanık olmasını tavsiye eden Uzman Melih Aşıcı sözlerini şöyle sonlandırdı, “Bu tarz dolandırıcılık için yasalar ve emniyet güçlerinin birimleri var. Burada en büyük iş kullanıcılara vatandaşlara görev düşüyor. Uyanık olmaları lazım kimse kimseye kolay para vermez. Kimse kimseyi zengin etmez düşünerek mantıklı kararlar vermeleri lazım bu tarz oyunlara gelmeden dikkat etmeleri gerekir. Vatandaşlar telefonlarına gelen her linke tıklamasınlar biraz dikkat ile dolandırıcıların ağına düşmezler. Böyle bir durumda polise ve savcılığa başvursunlar. Bu gibi durumlar dijital ortamda yapılan suçlara girer” diyerek vatandaşlarımızı uyarmıştı.