Dijital tekelin gücü
Değeri 1 trilyon dolara ulaşan dünya devi teknoloji firması Google, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerindeki davalarla tekrar gündeme geldi. Dünya üzerinde internet kullanan tüm insanların adını bildiği Google’a açılan davaların sadece bir sebebi yok. Genellikle devletlerin dava açmasındaki sebeplerden en büyükleri ise güvenlik ve tekelcilik ile ilişkili. Tabi bu kadar sık davaya maruz kalmasının doğal sebebi ise dünya üzerindeki en büyük güçlerden biri olması.
Google’ın bu kadar güçlü olmasındaki ana sebep devasa verilere sahip olması. Google çeşitli yapay zeka araçlarıyla birlikte elde ettiği milyarlarca veriyi işleyerek ulaşılamaz bir güç kazanıyor. Eskiden karşısında yer alabilecek birkaç firma olsa da artık rakipsiz bir konuma da geldiği söylenebilir.
Elde ettiği verileri belirli algoritmalarda işleyen dünya devi, kullanıcıların internet geçmişine göre karşısına anlık olarak spesifik içerikler çıkarabiliyor. Sadece bunla da kalmayıp YouTube uygulamasıyla da beraber demografik grafiklerle insanların hangi konulara yöneldiğini saniye saniye belirleyebiliyor. Tüm bunlarla dev güç haline gelen firma küresel ölçekte tekel haline geliyor.
Google’ın bu denli yükselmesinin arkasında elbette başarı da var. Çünkü günümüzde hiçbir firma Google kadar kullanışlı ve pratik uygulamalar sunamıyor. İnsanlar da doğal olarak Google’ı tercih ediyorlar. Haritalar, e-posta uygulamaları gibi hizmetlerin yanı sıra YouTube gibi bir dev medyaya da sahip olan teknoloji devinin karşısında rakiplerinin şansı kalmıyor.
Tüm bu güç ve rakipsizlik de Google’ı tekelciliğe itiyor. Dijital tekel haline gelen teknoloji devini artık birçok devlet baron olarak görüyor. Bu sebeple de firmaya sürekli güvenlik ve tekel davaları açılıyor. Çünkü eşsiz bir güce sahip olan Google, her gün bu gücünü artırmaya devam ediyor. Bu güç de elbette ülkeleri ve diğer firmaları korkutuyor.