Temerrüd Faiz
Temerrüt, bir borçlunun borç sözleşmesinin üzerinde anlaşılan şartlarına uygun olarak bir borç verene borcunu ödeyemediği bir durumdur. Bir mali yükümlülüğün yerine getirilmemesi, borçlu için kredi puanlarının zarar görmesi, yasal işlem ve hatta iflas gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Temerrütler, krediler ve tahvillerde dahil olmak üzere çeşitli finansal işlemlerde meydana gelmekte ve finansal sistem üzerinde dalgalanma etkisi yaratmaktadır.
Bu makale temerrüt kavramını ve sonuçlarını incelemektedir.
Temerrüdü anlamak
Temerrüt, kredi verenler için önemli bir risktir. Bunun nedeni, anapara ve faiz ödemelerinde temerrüde düşülmesi nedeniyle borç veren initibarının zedelenebilmesidir. Bir borçlunun temerrüde düşmesi halinde, borç veren teminat satarak veya yasal işlem başlatarak fonların bir kısmını veya tamamını geri alabilir. Ancak bu zaman alıcı ve masraflı bir süreçtir ve borç verenin borçlu olduğu tüm fonları geri alacağının garantisi yoktur.
Temerrüt nedenleri.
Ekonomik koşullar, borçlunun davranışı ve borç verenin uygulamaları dahil olmak üzere çeşitli faktörler temerrüde yol açabilir. Ekonomik durgunluk ve hızla yükselen faiz oranları gibi ekonomik koşullar, borçluların borçlarını geri ödemelerini zorlaştırır. Aşırı harcama veya zamanında ödeme yapmama gibi davranışlar da temerrüde yol açabilir. Zayıf kredili veya yetersiz teminatlı borçlulara kredi verilmesi gibi uygulamalar da temerrüt riskini artıran bir diğer faktördür.
1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmesiyle tespit edilemezse; Yıllık yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse, Yıllık yüzde 9, ticari işlerde Yıllık yüzde 16,75 olarak harcanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.