Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Orman Yasakları Devam Ediyor

Orman Yasakları Devam Ediyor

9 Mayıs 2024 tarihinde yazdığım "Orman Yasakları Acilen Uygulanmalı" başlıklı yazım sonrasında yaşanan gelişmeleri sıkı şekilde takip ettim. Özellikle Büyükşehirlerde beklediğim orman giriş yasaklarının acilen uygulanması hususunda değerlendirmelerimi yapmıştım. Özellikle Belediyeler, Valilikler, İl Orman Müdürlükleri ve İl Jandarma Komutanlıkları tarafından alınması gereken tedbirleri takip ettiğimi de vurgulamıştım.

Ve beklenen oldu.

81 ilimizin 20’sinden fazlasında ormanlık alanlara giriş yasaklandı. Haziran ayı başında başlayan orman giriş yasakları il Valiliklerinin kararına göre; Eylül – Ekim – Kasım aylarının sonuna kadar devam edecek.
Ormanlara giriş ve çıkışın yasaklanmasının yanı sıra; ormanlarda kamp yapmak, ormanlarda piknik yapmak ve buna ek olarak; doğa yürüyüşü, ATV turu, bisiklet turu ve pek çok açık hava etkinliğinin yasaklanmış olması gerçekten büyük bir başarıdır.

Kusurlu veya değil, herhangi bir sebepten meydana gelecek orman yangını, ülkemiz ormanlık alanlarına ciddi zarar vermekle kalmıyor, geri dönüşü olmayan süreci de hepimize yaşatıyor.

Yaşanabilir ülke olması vurgusuna dikkat çekerek, ormanlık alanlarımızın korunması ve orman güzelliklerimizin gelecek nesillere aktarılmasından yanayım.

Söz konusu orman yasaklarına tepki de bulunanlarda var. Ama her insan eşit değil. Sosyal medya iyi bir çevreci olabileceğimiz bir adres olmayabilir. Bunu piknik ve gezi amacıyla paylaşım yapan sosyal medya içerik üreticilerinden de gördüğümüz gibi; hiç alakası olmayan yerde ateş yakılması gibi enteresan gerçekler ile yüzleşebiliyoruz.

Bunun ispati da oldukça kolay. Kamp veya piknik yapmak istediğiniz herhangi bir ormanlık alanın Google haritalar üzerinden konumuna giriş yapın ve son 6 ay, bakın son 6 ay diyorum. 6 ay içerisinde paylaşılan görseller orman yasaklarının neden uygulanması gerektiği konusunda sizi gerçekliği ile baş başa bırakacaktır.

Bırakın gelecek süreçte ormanlık alanlarımız daha güzel ve daha keyif veren hali ile gelecek nesillere kadar ulaşabilsin. Birkaç piknik veya kamp yapıp, ormanlık alanlara girmektense; ormanlık alanlara giriş yasağı kuralını ezmeden, hep birlikte gelecek nesiller için çalışalım.

Bulunduğumuz coğrafi şartlar gereği, ülkemizin ormanlık sahalarının az olmasını hepimiz görüyoruz. Elimizde kalan değerli orman arazilerimizin de korunması için çaba gösterelim ve bunun bu şekilde olması için elimizden ne geliyorsa yapalım.

Yazımı yazdığım tarih 4 Haziran 2024 tarihi itibariyle; Türkiye’de ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığı iller ise şu şekildedir;

Hatay, Kütahya, Kastamonu, Kırklareli, Bursa, Çanakkale, Aydın, Muğla, Bartın, Yozgat, Manisa, Çorum, İzmir, Yalova ve Balıkesir.

Gelecek birkaç hafta içerisinde 50’den fazla kentimizde orman giriş yasağı kararı beklediğimi de belirtmek isterim.

Buna ek olarak; İçişleri Bakanlığı’nın bir genelge yayımlayarak, ülke genelinde ormanlık alanlara girişleri yasaklayacağına dair beklentimi dile getirmekteyim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR