Nefessiz kalacağız
Son yıllarda dünya genelinde artan orman yangınları, doğanın dengesini ve insan hayatını tehdit eden ciddi bir tehlike olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye de bu tehlikeden nasibini alan ülkeler arasında. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar ve insan kaynaklı ihmaller, orman yangınlarının en büyük sebepleri arasında sayılıyor.
Yangınların büyük çoğunluğu insan kaynaklı hatalardan kaynaklanıyor. Hatta bu konuda Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, yangınların yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu söylüyor. Bu nedenle, halkın bilinçlendirilmesi orman yangınlarında büyük önem taşıyor. Özellikle vatandaşların sıklıkla mangal yaktığı piknik alanlarında ve ormanlık bölgelerde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verilmesi gerekiyor.
Öte yandan ormanlık alanların düzenli olarak denetlenmesi ve bakımının yapılması, orman yangınlarının azaltılmasında kritik rol oynuyor. Bu denetimlerin haricinde de ormanlık alanlarda kaçak yapılaşmanın engellenmesi de büyük önem taşıyor.
Yangın başladıktan sonraki aşamada mücadelede için profesyonel ekiplerin yanı sıra, eğitimli gönüllüler de belirlenebilir. Özellikle ormanlık alanda yaşayan yerel halkın bu tür ekiplerde yer alması, yangın anında hızlı ve etkili müdahale imkanını artırabilir. Gönüllü itfaiye ekiplerinin kurulması ve eğitimlerinin düzenli olarak yapılması, yangınlarla mücadelede toplumsal dayanışmanın güzel bir örneği olabilir.
Orman yangınlarıyla mücadelede her vatandaşın sorumluluk alması ve duyarlı davranması, doğamızı ve geleceğimizi korumak adına alınabilecek en büyük önlemdir. Unutmamalıyız ki doğa bize emanet ve biz bu emanete sahip çıkmazsak hem yakın gelecekte bizim hem de önümüzdeki nesillerin nefes alacağı bir alan kalmayacak.