KPSS konuşulsun talebimi yineliyorum
Adana’da yaptığım KPSS açıklamamı farklı alanlara çekmeye çalışan, kendi düşüncelerine malzeme etmeye çalışan kesimlere bazı sorular sormak istiyorum. Biz oradaki açıklamamızı tamamen din görevlilerine yönelik yaptık. Fakat genel ifadelerinin de içerikte bulunduğunu bugün de dile getirmek istiyorum.
Düşüncemiz her kurumun kendi alanıyla ilgili eleman alımı tedariki yapmasıdır. KPSS’yi hedef gösterme gibi bir durum söz konusu değildir. Yine alımlarda sınav olmalı, yine KPSS uygulamasına benzerlikler söz konusu olmalı, yine devlet eliyle hakkaniyet ölçüsünde yapılmalı ama sorulan sorular alanla ilgili olmalıdır.
Bir öğrenciyi lise 2 den itibaren madem bölümlendiriyorsunuz, üniversite sınavlarında sosyal bilimciler, fen bilimciler, eşit ağırlıkçılar olarak gruplara ayırıyorsunuz, fakat herhangi bir kuruma 90 puan alan herkes başvuru yapabiliyor diyorsunuz.
Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapması gereken ilahiyatçılar, imam hatip mezunları olması gerekirken, adeta sosyal bilimcileri imam yapıyorsunuz, ziraat fakültesi mezunu olanları kendi alanlarında istihdam etmeyip öğretmen olarak milli eğitime aldığımız günleri yaşadık.
KPSS de kendi branşı ile ilgili sorular sormak yerine her alandan soru soruyorsunuz. Ve sorduğunuz soruların eğitimini lise ikiden beri vermiyorsunuz. Oysa ki lise ikiden itibaren öğrenciyi kendi alanına da kaydırıyorsunuz. Bir sosyal bilimciye matematik dersini koşul olarak sunuyorsunuz. Bizim tepkimiz burada başlıyor.
Biz diyoruz ki KPSS yi konuşun, her birey kendi branş alanında ihtisaslaşsın. Bazı kişiler söylemek istediğimizi torpile çanak olarak yorumlamış. Bu konuda onlara şunu hatırlatmak istiyorum. Bir kurum 90 puan alan kişileri aldığını ilan etmek yerine mülakata da tabi tutmuyor mu? Mülakatta elemek istediğini elemiyor mu?
Bu memlekette 90 puan alıp elenen kişilerin sayısını küçümsemeyin. Biz bunlara fırsat verilmemesini istiyoruz. Biz kurumların kendi alanıyla ilgili sorular sormasını, kendi alanıyla ilgili eleman alımı yapması gerektiğini düşünüyoruz. İletişimci olarak mezun olan bir çok arkadaşımız boş gezerken, sırf istedikleri puanı aldılar diye TRT’ye alınan fen bilimciler, edebiyatçılar, sosyal bilimciler bize bir örnek değil mi? Geçmişte ziraat mühendislerini, gıda mühendislerini öğretmen yapmadık mı? Bizim tepkimiz KPSS’ ye değil, uygulanan içeriğedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.