Hendek Savaşı
Hz. Peygamber Efendimiz büyük ve şiddetli savaşlarından biri de Hendek Savaşıdır. Farklı gruplar bir araya gelerek Müslümanlara savaş açıldığı için de Azhab Gazvesi denilmiştir.
Azhab’ın Türkçe karşılığı ise gruplar demektir. Müminler Hendek Savaşı’nda sadece müşriklerle savaşmış Yahudi ve Hristiyan ve farklı topluluklarla da savaşmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Bedir ve Uhud harbinden sonra Medine’de Müslümanlara karşı Yahudiler tarafından yapılan uyumsuz tavırları görmüş ve kendisine de zarar vermeye kalkışanlar bile olmuştur.
Peygamber Efendimiz Yahudilerdeki bu olumsuz tutumlara karşılık Medine’nin güvenliği için Medine içerisinde huzurlu ve güven içerisinde insanların yaşayacağı bir ortam sağlamak için Beni Kaynuka ve Beni Nadir Yahudi kabilelerini Medine’den çıkartmıştır.
Medine’den çıkarılan Yahudiler Hayber şehrine yerleştiler. Yahudiler Medine’den çıkarılmanın acısı ile Huvey Bin Ahtab ve Ebu Amir‘in de aralarında bulunduğu 20’ye yakın kişi Mekke’ye giderek Kureyş Müşriklerini Müslümanlarla savaşa teşvik ettiler.
Ebu Sufyan da onların bu teşebbüsüne çok sevindi, çünkü Ebu Sufyan Müslümanlardan intikam almak istiyordu. Kureyş’ten sonra Gatafan, Süleym, Esed, Mürre ve Eşca gibi müşrik kabilelerini de çeşitli vaatlerle ayaklandırdı.
Bu suretle Müslümanlara karşı toplandırlar ve 10 bin kişilik büyük bir müşrik ordusu kurdular.
Müslümanlar ise bu haberi almış Hz. Peygamber Efendimiz sükûtla harekete geçmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bu savaş hazırlıkları içinde ashabıyla istişare etti. Selmani Farisi’nin tavsiyesi üzerine hendek kazılmasına karar verdiler.
Peygamber Efendimiz Medine’nin etrafını ashabıyla birlikte kazılacak yerlere karar verdiler. Hendeği 3 bin Müslüman kazmaya başladı. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Hendek kazımında bizzat çalışmıştır, toprak kazmıştır ve sırtında toprak taşımıştır.
Bu hendek çok büyük, geniş ve uzunluktaydı toprakları da kendilerine siper yapmışlardı. Hendeği içine düşenin çıkamayacağı derinlikte karşıdan karşıya bir süvarinin atlayamayacağı genişlikte planladılar. Medine’ye saldırıya kalkışan müşrikler hendeklerle karşılaşınca şaşkına döndü.
Hendeklerin arkasında karşılaşacaklarını bilmiyorlardı, alışık olunmadık bir savunma tedbiriydi. Müşrikler Medine çevresinde üç ayrı karargâh kurdu. Hasat yapılalı daha bir ay olmuştu müşrik birlikleri kurdukları karargahlarda hayvanlara yiyecek bulamıyorlar ve getirdikleri yiyeceklerle yetiniyorlardı.
Müslüman ordusu hendeği koruyor, geçmeye çalışan müşrik ordularına ok ve taş atıyorlardı. Bazı cesur düşman süvarileri hendeği geçmeye çalıştı ve hendeğin içine düştüler.
Müşrik ordusundaki hendeği geçemeyeceğini anlayan kabileler teker teker dağılmaya başladı ve ordu birlikteliği dağıldı.
Allah tarafından yağmur, fırtına geldi. Fırtınada çadırları başlarına yıkılan müşrik orduları dağıldı ve kaçtı. Azhab Suresi 9 Ayet, “Ey iman edenler! Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani düşman orduları üzerinize gelmişti de biz onların üzerine bir rüzgâr ve görmediğiniz ordular göndermiştik. Allah yaptıklarınızı hakkıyla görmektir.” Hendek Savaşı 25 gün sürmüş ve bu müşriklerin Hz. Peygambere karşı son teşebbüsleri olmuştur. Bu savaş esnasında Müslümanlardan 6 kişi şehit olmuş müşriklerden işe 8 kişi ölmüştür. Burada Hz. Muhammed Efendimiz (s.a.s) Müslümanlar için çok önemli ve tehlikeli sayılabilecek bu galibiyetle paniğe kapılmamış, azmini yitirmemiş her zaman Allah’a sığınmıştır.
Allah bizlere Peygamberimizin zekâsından, sabrından, ahlakından nasip etsin. Yaşadığımız toplumda da güzel zaferler nasip etsin. Allah’ın gücünün iman edenlerle olduğunu bilelim, Allah’ın rızası için yaşayıp öyle ölelim. Selam ve Dua ile.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.