Hayat
Bir yılı daha bitirdik. İyisi kötüsü tartışılır. Her insana göre değişir. Yaratıcı tarafından her insana verilen bir hediye vardır. O da ‘Hayat’, bakınca doğumdan ölüme kadar süren kimine göre bekleyiş kimine göre bir yolculuk. Aslında çok basittir hayat ama bir o kadar da karmaşık. Hayatı karmaşaya süren insanlar mıdır? Bilinmez. Net olan bir şey vardır. Beklentiler ne kadar büyürse o kadar karmaşıklaşır. Beklentiler artıkça zorlaşır. Beklentilere kavuştukça da insanı insan yapan nefis tatmin olur ve kolaylaşmaya başlar.
Hayat kimine göre bekleyiş kimine göre yolculuktur. Tasavvuf kültürüne göre vuslata erişin bekleyişidir. Hakkın verdiği sınav biter vuslata kavuşursun. Kimine göre doğumda başlayan bir yolculuktur. Bebeklik döneminden başlayan bir öğrenme yoludur. Yaşayarak öğrenirsin bazen canın yanar bazen mutlu olursun. Her yaşta farklı şeyler öğrenip farklı tepkiler verirsin. Yaşanan olaylar bazen mutlu eder bazen üzer. Ama öğrenirsin öğrendiklerinden ders çıkarırsan daha olgun daha sakin bir hayatı bilerek yaşarsın. Ama bilmek insanı yorar insana sorumluluklar yükler.
Hayatta edindiğin tecrübeler insanın hayata ve yaşama bakışını belirler.
Günümüzün karmaşık şehir hayatında, yaşadığımız hayatlar özellikle iş, sosyal çevre, karşılaşılan zorluklar çoğu meslek grubunun iş başı yaptığı pazartesi sabahları daha çok sorgulanır. Kendimize sormuşuzdur. Hayat nedir? Hayat belki öğrenmedir, belki tecrübedir, belki bilim belki tasavvuf aslında hayat sadece baktığın penceredir. İnsan yaşamına hangi penceren bakarsan orasıdır. Yaşamını ilme ve tasavvufa göre sürdüren bir insan için vuslata götürdüğü amel defteridir. Bir bilim insanı için öğrendikleri ve insanlara bıraktıklarıdır. Özellikle Batı felsefesi için bazen öğrenme, bazen nefis, bazen bilmek mantık ya da iyi insan olmak olarak özetlenir.
Hayat büyük bir çabadır. Çok büyük bir karmaşa ve basitlik içeren bir çaba. İnsanlar doğar büyük ölür. Bu yolculuk içinde hep çabalar ve bir şeylere ulaşmaya çalışır. Nerden bakarsan orasıdır dedik ya hayat hep bir çaba içinde yaşadıklarındır belki de. Önemli olan bu çabanın içinde iyi insan olabilmektir belki de. Ya da insanlara bir şey katabilmek.
Bu kargaşanın içinde mutlu olabilmek hayatı kolaylaştırır daha bir yaşanır hale getirir. İnsan önce bu çabanın ne için olduğunu bilmesi gerekir. Çabanın sebebini bilmek daha mutlu ve başarılı olmayı sağlar.