Göknur Çekinmez

Göknur Çekinmez

Arılar Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Arılar Hakkında Bilmemiz Gerekenler

1. Arılar küçük kanatlarına rağmen büyük bir vücuda sahiptirler. Vücutlarını taşımaları için kanatlarını dakika da tam 11. 400 kere çırptığını biliyor muydunuz?

2. Bilim adamlarına göre arılar insanoğlu yokken bile dünya da var olmaktaydı. Dünyada bilinen ilk arı fosili yaklaşık 100 milyon yıl önce bulunmuştur. İnsan fosili ise sadece 300 bin yıl önce bulunmaktaydı.

3. Arılar, dünyanın en çalışkan hayvanlarından bir tanesidir. Yarım kilo bal için bir grup arı 2 milyon çiçeği gezmesi gerekmektedir. Bu da oldukça zahmetli bir iş fakat onlar için bunun bir önemi yok.

4. Bir arı hayatı boyunca sadece bir çay kaşığının 12'de 1'i kadar bal üretmektedir.

5. Bal arılarının tam 6 bacağı bulunmaktadır. Toplamda 5 göze sahip olan bal arıları, 2 çift kanatlara sahiptirler.

6. Arılar sadece yaz aylarında çalışmaktadırlar. Kış aylarında kovanlarından çıkmayan arılar, uzun bir dinlenme süreci geçirmektedirler.

7. Arılar, birbirlerini kokuları ile ayırt etmektedirler. Bize göre arıların hepsi aynı görünüyor öyle değil mi? Fakat bu durum arılar için geçerli değil.

8. Arılar tahmin ettiğinizden çok daha büyük bir koku duyusuna sahiptir. Bal arılarının tam 170 koku alıcısı bulunmaktadır.

9. Arıların sokmasından elbette hepimiz çekinir ve korkarız. Fakat sadece dişi arıların soktuğunu biliyor muydunuz?

10. Arıların vızıltılarının farklı farklı olduğunu biliyor muydunuz? Arılar vızıltılarını genellikle bilgi alışverişi için kullanılmaktadır. Arıların toplamda 11 farklı vızıltı türü bulunmaktadır.

11. Tehlike anında arıların vızıltı sesleri daha yüksek çıkmaktadır. Kovanda bulunan bal arıları birbirlerini uyarmak için daha yüksek sesle vızıldamaktadırlar.

12. Arıların vızıltı sesleri kanatlarından gelmez. Bir arının kanadını koparmak onun vızıltı sesini azaltmaz. Aksine daha çok vızıldamasını sağlar.

13. Arıların büyük bir emek sonucu ürettiği bal, dünya üzerinde bulunan bozulmayan tek doğal gıda özelliğini taşımaktadır.

14. Arılar da biz insanlar gibi hastalanabilirler. Fakat bir arı hastalandığında kovanda bulunan diğer arılara hastalığını bulaştırmaz.

15. Arılar herhangi bir virüs kaptıklarında yön bulma duyuları, kanat çırpmada aksaklık, kendi ağırlıklarını taşıyamama gibi sorunlar ile karşı karşıya kalabilmektedirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR