‘Gecelerin Sultanı’ Kadir Gecesi
Bu gün bin aydan daha hayırlı olan ve Peygamber Efendimiz'in (sav) Ramazan'ın son 10 günde arayın dediği değerli bir gün.
Kadir gecesi, mübarek gecelerin en üstünüdür ve “Gecelerin Sultanı” olarak namlanmıştır.
Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da her bakımdan cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayının son 10 gününü idrak ediyoruz.
Gerçek anlamda bir bayram yaşayabilmek için Allah Resulü'nün (sas) yaşayarak Müslümanlara örnek olduğu itikâf ibadeti, müminleri o kutlu atmosferine davet ediyor.
Ramazan'ın tek gecelerinden bir gün tercih edilerek, son 10 gündeki tek gecelerde gizli bulunan Kadir Gecesi'ni yakalama ve bin aydan daha hayırlı bu geceyi ibadetle geçirme fırsatı bulabiliriz.
Vakit namazlarını, bir işe yetişme kaygısı taşımadan, aceleye getirmeden ve adabına riayet ederek huşu içinde kılabiliriz.
Peygamber Efendimiz'den (sav) nakledilen sabah ve akşam dualarını okuyabiliriz.
Günün belli vakitlerine serpiştirilmiş işrâk, duhâ, evvabin, tesbih, hacet, istihare, tövbe ve teheccüd namazlarını da ikame edebiliriz.
Dua edip, tövbe ve istiğfarda bulunabiliriz.
Kur'an-ı Kerim, tefsir ve evrâd u ezkâr okuyabiliriz.
Özellikle akşam vaktinde, hayatın manası, dünyaya geliş gayemizi, Cenab-ı Hakk'ın esma ve sıfatlarını, İslâm âleminin ve insanlığın içinde bulunduğu durum üzerinde tefekkürde bulunabiliriz.
Bu zamana kadar yaptığımız hata ve günahları, kaçırdığımız iyilikleri düşünerek, kendimizi muhasebe ve sorguya çekebiliriz.
Peygamber Efendimiz (sav) Ramazan ayının son 10 gününü nasıl geçirirdi?
Hicret'in ikinci senesinde orucun farz kılınmasından itibaren Ramazan aylarının son on gününü itikâfta geçirmiştir. Mescitte bir bölme yaptırmış ve özellikle orada geceleyin çok az uykuyla iktifa ederek, ekser vakitlerini ibadetle ihya etmiştir. Gündüzlerinde ise ibadet, tâat, dua, Kur'an kıraati, namaz kılıp-kıldırmak ve kısmen istirahat ile meşgul olmuşlardır. (Buhârî, İtikâf 1-8; Müslim, İ'tikâf 1-12).
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.