Esnafın umudu
Mobilya esnafının yaşadığı sorunların çözümü için acil eylem planına ihtiyacımız var. Bu eylem planında yıpranma payı, erken emeklilik, ara eleman sıkıntısı, kira stopajı, el işçiliği ürünlerden alınan KDV, hammadde sorunu, KOSGEB ve Bakanlık destekleri gibi konularda atılacak adımlar yer almalıdır. Piyasalardaki durgunluk yüzünden esnafımızın zor günler geçirdiğine dikkat çekiyoruz. Bu sorunlarımızı sıralayacak olursak;
Boyacı esnafımıza yıpranma payı verilmelidir. Kanserojen maddeler içinde çalışmak zorunda kalan mobilya boyacılarımız, emekliliklerini yaşayamıyor. Solunum yolları hastalıklarıyla savaşmak zorunda kalıyor. Boyacı esnafımıza da çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerdeki gibi erken emeklilik imkanı verilmeli.
Çıraklık başlangıcı emekliliğe sayılmalıdır. Esnafımızın çoğu yetişmiş usta olabilmek için zamanında çıraklık okuluna gidip hem çalışmış hem de mesleğini okumuş. Fakat çıraklık okulunda çalıştığı dönemler, emeklilikte sayılmıyor. Çıraklık okulu döneminin emeklilik yaşına sayılması gerek.
El işçiliğinden KDV alınmamalıdır. Koruma altına alınması gereken mesleklerden el işçiliği mobilya üretimi gibi birçok meslek, maalesef vergi yükleri ve yetişmiş personelin bulunmaması sebebi ile yok olmaya mahkum bırakılıyor. El işçiliği ürünlerden KDV alınmamalı.
Kira stopajını, kiracı ödememelidir. Küçük esnaf vergi yükü altında ezilirken bir yandan da dükkan sahibi olamamanın cezasını ödüyor. Kirada bulunan esnafımız, her 3 ayda bir 1 kira bedeline yakın stopaj ödüyor.
Meslek Liselerinin sayısı ve niteliğinin artırılmaya ihtiyacı var. Türkiye’ de maalesef çırak yetişmiyor. Şu an ara eleman sıkıntısını, Suriyeli vatandaşlar aracılığı ile çözen küçük esnaf, babadan oğula olan ahilik geleneğini devam ettirmek istiyor. Türkiye’ de tüm liselerin, meslek ve hizmet liseleri olması ve niteliklerinin artırılması gerekiyor.
Bağkur borçluları, sağlık hizmetlerinden yararlanmalıdır. Bağkur primi ödeyemeyen esnafımız, sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Temel bir hak olan, sağlık hizmetinin kesintisiz verilmesi gerekiyor.
Emekli olan işverenlerin aylığının düzenlenmesi. Katsayının kaldırılması gerekiyor. Bağkur ve SGk lının aylıklarının iyileştirilmeye ihtiyacı var.
KOSGEB desteğinin artırılmaya ihtiyacı var. Esnaf ve sanatkarlarımızın makine, teçhizat alımları, yenilemeleri KOSGEB aracılığı ile sağlanmalı. KOSGEB, esnafa cansuyu olacak nakit ihtiyacını da sağlamalı.
Bakanlıklardan küçük esnaf da yararlanmalı. Şahıs firması diye nitelendirdiğimiz küçük esnaf, Ekonomi bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı desteklerinden faydalanamıyor. Bu destekler sadece tacir ve sanayicilere verilmekte. Küçük esnafımızı da bu desteklerden faydalanabilir hale getirecek yasal düzenlemenin yapılmaya ihtiyacı var.
En büyük sorunlarımızdan olan Hammadde sorunumuz tüm esnafımızı zor duruma sokuyor. Mobilyacı esnafımız hammadde ürünlerine gelen zamlardan dolayı üretim yapmakta zorlanıyor. Bazı kalemlerde bir yılda %50 artış olduğu göz önünde. Birçok imalatçımız bu sorundan dolayı kepenk kapama durumuna geldi. Esnafımızın sesine kulak verilmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.