Çeçen Davamız Üzerine -3
Sevgili okurlar, geçtiğimiz haftalarda Mamak Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin isteği üzerine Çeçen Davamız ile alakalı bir röportaj gerçekleştirdik. Bu hafta röportajın üçüncü serisini gazetedeki köşemde sizlerle paylaşacağım.
Röpartör: Çeçen liderlerin liderlik tarzları ve politikaları hakkında kişisel düşünceleriniz nelerdir? (Dudayev, Yandarbiyev)
Alperen Aydın: Cahar Dudayev çok büyük bir lider. Benim gözümde Çeçen cihadının beyni rahmetli Dudayev’dir. Dudayev, devlet başkanlığından şehadet gününe dek siyaseti ve başkomutanlığı çok güzel yürüttü. Gerekli yerde gerekli aksiyonları aldı. Önce Rus yanlısı muhalefetin darbesinden kurtulmayı başardı. Sonrasında siyasi birliği güzel sağladı. Rahmetli Dudayev bir Sovyet generali idi. Askeri zekâsı ile Grozni / Caharkale savunmasını çok başarılı bir şekilde yürüttü. Çeçenistan’ın dışından gelen yabancı direniş gruplarını da büyük komutanlık örneği sergileyerek denetimi elinden kaçırmadan en faydalı şekilde kullandı. Kriz olabilecek olayları siyasi dehasıyla Rusya aleyhine çevirmeyi başardı. 1.Çeçen Savaşını Rusya’ya karşı büyük bir zaferle kazandı. Dudayev 1996’da uydu telefonu üzerinden konumu öğrenilerek füze ile şehit edildi. Çeçen direnişi, Dudayev’in şehadetiyle büyük bir darbe aldı ve bir daha eski gücüne erişemedi. Dudayev’den sonra hiçbir liderin etkisi, uluslararası arenada Çeçen direnişinin haklılığı yönünde Dudayev’in etkisi kadar kuvvetli olmadı…
Zelimhan Yandarbiyev, Dudayev döneminde devlet başkanı yardımcısı olarak görev aldı. Dudayev’in 1996’da şehadetinin ardından başkan vekili olarak 1997 seçimlerine kadar devleti yönetti. Devlet başkanlığı dönemi pek uzun sürmedi. Yandarbiyev dönemini herkes, Rusya devlet başkanı Boris Yeltsin’le Çeçen-Rus barış müzakeresi sırasında Yandarbiyev’in Yeltsin’i masanın başındaki sandalyeden kaldırarak zorla karşısındaki sandalyeye oturtması hadisesiyle hatırlar. Yandarbiyev, daha edebi yanı güçlü, şair ve entelektüel bir kişilikti. 1997 seçimlerinde %10 – 12 oy alarak üçüncü oldu ve devlet başkanlığı görevini Aslan Mashadov’a devretti. Sonrasında Çeçenistan’ın dışına çıktı ve Çeçen Cihadına özellikle Arap coğrafyasından finansal ve politik destek konusunda kilit rol oynadı. 2004’te Katar’da arabası patlatılarak şehit edildi. Rahmet olsun, Çeçen liderlerin hepsi belki çok konuda eleştirilebilir fakat izzetleri konusunda eleştirilemez kimselerdi.
Röpartör: Abdülkerim Bedir
*Devamı haftaya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.