Bu kirliliğe dur diyelim
Plastik kullanımına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan verilere göre her yıl 400 milyon tonu aşkın plastik üretilirken, bu miktarın sadece 40 milyon tondan az bir kısmı geri dönüştürülüyor. Yılda 19 ile 23 milyon ton arası kadar atık plastiğin ise denizlere ve akarsulara karıştığı tahmin ediliyor. Ayrıca her geçen gün de bu miktar katlanarak artıyor.
Denize en fazla zarar veren şey yine bu plastik atıklar. Deniz çöpünün yüzde 85’inden fazlasını plastikler oluşturuyor. Sadece denizlerimiz de değil havamızı da kirletiyor. Çapı 5 milimetreden küçük olan plastikler havaya da karışıyor. Bu da her birimizin yılda 50 bini aşkın mikro plastik tüketmesine yol açıyor. Sadece kirlilikle de kalmıyor. Eğer plastik atıkları dönüştürerek geri kazanabilirsek milyarlarca dolar tasarruf da edebiliriz.
Plastik atıklar konusunda hepimiz bilinçlenerek elimizi taşın altına koyarsak hem çevre kirliliğini azaltır hem de ekonomimize katkıda bulunmuş oluruz. Çünkü plastik atıklar çöp değil aslında bir noktada kaynaktır. Bu kaynağı işleyerek yeniden üretim yapabiliriz.
Plastik kirliliğinden kurtulmak için öncelikle tüm vatandaşların plastik kullanımını azaltması gerekiyor. Özellikle tek kullanımlık plastiklerden kurtulalım. Sonrasında ise tekrar kullanılabilir ürünlere yönelelim. Yemek sipariş ederken yanında plastik ürünler gönderilmemesini isteyelim. Bir ürün satın alırken içerdiği plastik oranına bakalım. Plastik atıklarımızı çöpe değil geri dönüşüme atalım. Gelin bu kirliliğe hep birlikte dur diyelim.