Bu Bayram garipliği tercih edenlere selam olsun
Garip, dilimizde yalnızlığı, dünyanın güzelliklerinden ve nimetlerinden mahrum olmayı, uzak olmayı ifade eden bir kelimedir. Ayrıca anlaşılması zor, tuhaf v.b durumlar için kullanılan anlamlar içerir.
Arapça kökenli bir kelime olan garip, mahrumiyeti, dünyanın geçici nimetlerinden mahrum olmayı, fakirliği değil, bilakis, dünyanın geçici lezzetlerinden, güzelliklerinden bilerek ve isteyerek uzaklaşmayı, Allah'a yakınlaşmak için her şeyden vazgeçmeyi ifade eden bilinçli bir eylemin adıdır.
Kurban, aynı kökten türetilen, yakınlığı ifade eden, “fuğlan" vezninde bir terimdir. “Fuğlan vezninde gelen kelimeler, taşıdığı anlamla ağzına kadar dolu olmayı ifade eder.” Fuğlan vezni mübalağa kalıbıdır. Kur'an, burhan, bühtan gibi kurban da aynı vezinde gelen bir kelimedir.
Yakınlaşmak için aradaki bütün engelleri kaldırıp atmayı, hedefe ulaşmak için bütün engelleri aşmayı ifade eden bir terimdir kurban. Kurban ibadeti Allah'a ulaşmak için, yakınlaşmak için bu yolda her şeyden vazgeçmeyi, sahip olunan her şeyi feda etmeyi ifade eder.
Kurban keserek kan akıtan, bir canı Allah yolunda kurban eden kimse adeta: “Ya Rabbi! Senin bana verdiğin imkanlarla, yine senin yarattığın bu canı, yakınlığını ve rızanı kazanmak için kurban ediyorum. Nasıl ki bu hayvanın kanını, canını senin için feda ediyorsam, kendi kanım canım dahil her şeyimi, sana yakınlaşmak için feda etmeye hazırım.” Diyerek kurbanını keser. Canından çok sevdiği evladının alnına işaret (kadim kültürümüzdeki adıyla şehadet) parmağıyla, kurbanın kanından bir nokta koyarak işaretler ve: “ İşte bu da senin bana emanetin olan gözbebeğim evlâdım. Tıpkı İbrahim (as)’ın oğlu İsmail’i kurban etmeye hazır olduğunu gösterdiği gibi, bende evladımı sana kurban etmeye hazırım.” Der.
Kulun kendisine bir imtihan aracı olarak emanet edilen her şeyi Allah'a, gözünü kırpmadan feda edeceğini, kurban edeceğini fiili olarak gösterdiği eylemin adıdır Kurban.
Allah'a ulaşmak, yakınlaşmak için, mâsivâ*dan vaz geçmektir Kurban.
Şu halde garipliği seçmek, bize bizden daha yakın olanla (cc) aramıza girmeye çalışan bütün engellere mani olmaktır. Ya da bizim araya koymaya çalıştığımız engellerden vazgeçmemizdir. Peygamber efendimizin diliyle “ En Yüce Dosta” en yakın olmak için masivadan uzaklaşmaktır.
Bu bayram, garipliğe talip olanlardan ve kabul edilenlerden olmak niyazı ile...
Kurbanınız yakınlığa vesile olsun.
Garipliği tercih eden İbrahimlere, İsmaillere ve Hacerlere selam olsun.
____
*Mâsivâ: Allah dışında her şey,
Sözlükte “şey” anlamına gelen mâ ile “başka, gayr” anlamındaki sivâ kelimesinden türetilmiş bir tabir. Evren, dünya, dünyadaki her şey, insan, insanın bütün ilgileri, yapıp etmeleri, zihnindeki sûretler ve bilgiler mâsivâ olarak nitelenir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.