AŞTİ’de ne oluyor, biliyorum
Ankara’daki muhabir takımı güncelin peşinde sokaklarda gezmeye devam ediyor. Geri kalmaya niyetimiz yok. Takip edilip yerel medyanın gündemini belirleyen olma niyetimiz var.
Daha iyi haberlere ulaşabilmek için son zamanlarda tempoyu artırdık.
Şehrin nabzını tutmak için pek çok kaynaktan faydalanıyoruz. Bunların başında Ankara Büyükşehir Belediyesi geliyor. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı ile irtibat halindeyiz.
***
Geçtiğimiz hafta, yapılan çalışmaları incelemek için AŞTİ’deydik. Burada bizi bekleyen isim terminalin baş sorumlusu Vecihi Halil İyigün’dü.
Kendisi yaklaşık 1,5 senedir mekanı yönetiyor ancak önceki dönemdeki çalışmalara da hakim. Bilindiği gibi AŞTİ’yi Büyükşehir bünyesinde faaliyet gösterin Bugsaş yönetiyor. Vecihi Bey şirketin genel müdürü.
AŞTİ’de görev yapan 3600 personelden 600’ü onun yönetiminde. Güvenlik, danışma ve temizlik operasyonlarının tamamı onlara emanet.
İyigün ile makamda uzun uzadıya edilen sohbetin ardından AŞTİ’yi tam tur dolaştık. Başkentli vatandaşın yıllardır müdavimi olduğu terminali, birinci ağızdan dinleme şansımız oldu.
2019’daki yönetim değişikliğinden sonra terminalde yapılan çalışmalar sohbetin merkezindeydi.
Yaklaşan yerel seçimler, Başkan Mansur Yavaş, önceden röportaj aldığımız bazı daire başkanları hakkında da istişarede bulunduk.
***
2 saate yaklaşan mülakatta neler öğrendim?
-1995 yılında açılan AŞTİ’nin iç kısmı tamamen yenilenmiş. Keşmekeş bir görüntü çizen satış büfelerinin yerleri değiştirilmiş. Mekan bir nevi AVM görüntüsü kazanmış.
-İçerideki asansörler değiştirilmiş ve engelli vatandaşlar için 2 adet asansör faaliyete geçmiş. Bu asansörlere ulaşma maksadıyla terminalin muhtelif kısımlarına yönlendirme levhaları konulmuş.
-Ara kata sosyal alanlar inşa edilmiş. Şehre kısa süre için gelen ve burada faaliyet yürütmek isteyen iş insanları için 8 adet modern ofis yapılmış. Ofisler satın alınamıyor ve yalnızca kısa vadede kiraya veriliyor.
-138 sandalyeli bir okuma alanı oluşturulmuş. İçerisine 1200 adet kitap koyulmuş. Öğrenciler Büyükşehir’in ücretsiz internet hizmetinden faydalanarak burada sınava hazırlanabiliyor. Gittiğimizde epey öğrenci vardı.
-Danışmanın üst kısmına dijital bir gösterge ekranı yerleştirilmiş. Ekranda gelen-giden otobüslerin kalkış saatleri yayınlanıyor. Vatandaş hangi perondan otobüse bineceğini takip edebiliyor.
-Ara katta sosyal alanların içerisinde bir sinevizyon gösteri yeri açılmış. Buna ek olarak sergi alanı oluşturulmuş. Anons sistemi ile yolcular buralara yönlendiriliyor. Ayrıca çocuk oyun alanı inşa edilmiş. Yolculuk saatini bekleyen ebeveynler burada çocukları ile zaman geçirebiliyor.
-25 yıllık bakır çatı tamamen yenilenmiş ve yeni tip paneller ile kaplanmış. Ayrıca çatıya 60 gün içerisinde güneş enerjisi santrali kurulacak. Bu sayede kullanılan elektriğin yüzde 50’sini AŞTİ kendisi üretecek.
-AŞTİ’nin kapalı alanı 104 bin metrekare. Kanatlardaki bilet satış gişeleri orta tarafa alınarak vatandaşların ulaşımı kolaylaştırılmış. Bayramlarda günlük ziyaretçi sayısı 100 bini bulan mekan, bu uygulama ile nefes almış.
-Terminalin 26 adet giriş-çıkış kapısı mevcut. İyigün, kapılarda vukuat olabildiğini ve Emniyet tarafından aranan bazı kişilerin AŞTİ girişinde tespit edilebildiğini kaydetti.
***
Vecihi Bey, terminalde nizamın kurulduğunu, bundan sonraki amaçlarının mevcut sistemi korumak olduğunu söylüyor.
Bizim gördüğümüz de AŞTİ’nin çehresinin ciddi anlamda değiştiği ve güzelleştiğidir.
Çatıya yapılan güneş enerjisi santrali projesi şubat ayının başında tamamlanacak. Ayrı bir yazıyı gerektirecek kadar önemli bir iş. O zaman gidip yerinde inceleyeceğiz.
Bir devam yazısı ile olanı biteni aktaracağım.
Emeği geçenlerin şimdiden eline sağlık.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.