Şule Nallı

Şule Nallı

ARKADAŞ SEÇİMİ

ARKADAŞ SEÇİMİ

İnsan, topluluk halinde yaşayan sosyal bir varlık olduğundan her birey doğduğu andan itibaren etrafındaki insanlarla etkileşime girmeye başlar. Bu etkileşim hali bebeklik ve çocukluğun başlarında aile ile sınırlı kalırken mahalle yaşamı, kreş gibi çeşitli ortamlarda çeşitlenmeye başlar. Kişi, yeni ve farklı insanlarla etkileşim halinde olarak arkadaş edinir.

Arkadaşlar bir kişinin oluşturduğu sosyal çemberdir. Etkinliklerin bir arada yapılmasıyla arkadaşlık kavramı pekişir. Çeşitli insanlarla arkadaş olmak, birlikte daha sık zaman geçirmek kişide yeni davranış ve alışkanlıklara sebep olabilir. Yakın arkadaşlıklar ve sosyal ilişkiler kişiye kendini daha iyi hissettirebilir. Sağlıklı ve anlamlı arkadaşlıklar dâhilinde edinilen arkadaş desteği hayat kalitesini artıran faktörlerdendir. Buradaki esas önemli nokta arkadaşlığın sağlıklı bir iletişim içermesidir.

Olumlu arkadaşlık deneyimlerinin yanı sıra kişiye psikolojik ve fiziksel açıdan zarar veren arkadaşlıklar da bulunur. Kişi ergenlik sürecinde kendini tanımaya ve anlamlandırmaya çalışır. Ergenlik sürecinde edinilen arkadaş seçimlerinde bilinçli davranmak zor olabilir. Böyle zamanlarda edinilen zarar verici arkadaşlıklar etkisinde çeşitli kararlar alınabilir. Benlik algısı henüz oturmamış ve onay güdüsüyle hareket eden ergenler genellikle grup halinde karar verirler. Yanlış arkadaşlıkların seçimlerimizde etkisini fark etmek için öncelikle yanlış arkadaşlık kavramını bilmemiz gerekir. Bir iletişim sizi duygusal açıdan yıpratıyor, ruhsal açıdan tüketiyorsa yararlı ve sağlıklı bir iletişim değildir. İçinde bulunduğunuz arkadaşlıkta kendinizi sürekli olarak kötü hissediyorsanız, ilişki içerisinde bir dengesizlik olduğunu düşünüyorsanız, yaşadığınız süreci keyifli bir yaşantı yerine yük olarak değerlendiriyorsanız yanlış bir arkadaşlık içerisindesinizdir. Yanlış arkadaşlıkların seçimlerimizde etkisi de tıpkı arkadaşlığın kendisi gibi zarar vericidir.

Yanlış arkadaşlıklar destekleyici değildir, iletişimde olmak tatmin edici bir his oluşturmaz. Karşınızdaki kişinin sizi yeteri kadar dinlememesi, size yeterli vakti ve özeni göstermemesi, sürekli olarak sizi hayal kırıklığına uğratacak davranışlarda bulunması, verdiği sözleri tutmaması yanlış arkadaşlıklar için örnek temsil eden davranışlardır.

Bu davranışlara ek olarak, arkadaş topluluğu içinde sizi küçük düşürmesi, sürekli olarak kendine odaklanması, yalnızca kendi isteklerini ön planda tutması, aranızda konuştuğunuz konuşma ve sırları başka kişilerle paylaşması yanlış bir arkadaşlığın içinde olduğunuzun işaretidir. Bu davranışlardan bazılarına ara ara da olsa rastlamak doğaldır ancak sürekli olarak tekrarlanan ve olumsuz etki yaratan davranışlar bir sorun belirtisidir. Sağlıklı arkadaş ilişkilerinde kişiler birbirini dinler, konuşulanlara değer verilir, kişiler birbirlerini destekler.

İki kişi arasında kabul etme ve denge hali ön plandadır. Sağlıklı iletişimlerde kişiler bağımsızlıklarını korurken karşılıklı olarak destekleyici olurlar. Bu da iletişimde samimiyet ve empati araçlarını kullanarak gerçekleşir. Yanlış arkadaşlıkların seçimlerimizde etkisi olması gerekenden fazladır. Yanlış arkadaşlar baskın ve kontrolcü yaklaşabilirler. Ergenlik sürecinde arkadaşlıkları değerlendirmek ve yönetmek zorlayıcı olabilir. Online psikolog desteği alarak sosyal yaşantının kişinin yaşantısını etkisi fark edilebilir, kişisel kararların daha sağlıklı bir şekilde alınması sağlanabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR