AR-GE, İNOVASYON
Ar-Ge; bilimsel ve teknik bilgi birikimini artırmak amacıyla, sistematik bir temele dayalı olarak yürütülen, yaratıcı çaba ve bu bilgi birikiminin yeni uygulamalarda kullanımıdır.
Geliştirilerek işler hale getirilen ve sonuçta kobilere rekabet gücü kazandıracak şekilde pazarlanan fikirlerin ve sonuçlarının tekrar tekrar değerlendirilmesi ve yeni getiriler için yaygınlaştırılarak kullanılmasıdır. Bu sayede doğacak yeni fikirlerse yeni inovasyon faaliyetlerini doğurur. Ekonomik getirisi olan, henüz yapılmamış, bilinmeyen birşeyleri yapmaktır.
Hayatımızın her aşamasında yer alan AR-GE çalışmaları doğrudan insan yaşamıyla ilgilidir. AR-GE, ülkelerin, toplumların mevcudiyetini ve yaşam kalitesini dert edinir. Toplumlarının refah seviyesini artırır.
AR-GE faaliyetlerinde hedef yeni bir ürün geliştirmek veya geliştirilmesine bilimsel altyapı sağlamaktır. AR-GE, mevcut bir ürünün daha etkin ve ucuz üretilmesi ya da hiç üretilmemiş ama ileride üretilmesi planlanan, pazarda öncü olmak amacıyla herhangi bir alanda araştırmaya kaynak ayırmaktır. AR-GE, adından da tam olarak anlaşıldığı gibi araştırma, henüz bulunmamışı bulma bilgiyi veya bir ürünü geliştirme veya yenilemeyi içerir.
Ülkelerin Kobilerinin rekabet gücünün artırılmasında en büyük itici güç, araştırma ve geliştirme faaliyetleri yani AR-GE dir. Dünya ekonomisine hükmeden ülkeler ortak noktalarından biri, bütçelerinin önemli bir kısmını Ar-Ge faaliyetlerine ayırmış olmalarıdır.
Başbakanımızın Mobilya üretim bölgemiz Ankara Siteleri ve odamızı ziyaretinde söz verdiği Ar-Ge merkezinin yapılmasının bir an önce gerçekleştirilmesi hayati önem taşımaktadır.
Küresel rekabetin hız kazandığı günümüzde üretim bir ülkenin küresel pazarda öne çıkabilmesi, adından söz ettirebilmesi için en önemli eylemdir. Bir ülke üreterek kazanç sağladığı gibi günümüz problemlerinin başında gelen işsizliğe karşın istihdam da sağlamış olur. Ülkelerin üretimlerini durdurmadan artarak devam ettirebilmeleri; sürekli istihdamın sağlanabilmesi, ihracat kapasitesinin artırılması, üreticiye ve devlete kazanç sağlanabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Yenilikler ortaya koymak ve bu yarışta bir adım öne geçebilmek için çalışmaktır.
Ar-Ge, ülkelerin günümüz tüketicisinin sorunlarını ya da ihtiyaçlarını öncelikle iyi tanımlayarak bu doğrultuda araştırmalar yapıp uygun yeni ürün ya da hizmetin teminini hedef almaktadır.
Ar-Ge Ülkelerin ekonomi ve sanayi politikalarında son 10 yıldır en üst sıralarda yer almaktadır.
Ar Ge merkezinin sitelerde olması ile
Özellikle kendi sektörümüz Mobilyada yeniliklerin tespiti, mevcut ürünlerin geliştirilmesi, önemli buluş alanlarının keşfi, dünya mobilya trendlerinin takibi
Eski teknolojilerin geliştirilmesi, Rakip teknolojilerin izlenmesi, pazara yeni giren firmaların tespiti,
Gereksiz maliyetlerinin önüne geçilmesi, zaman, para ve işgücü kaybının önlenmesi,
Yapılan yeniliklerin patentle koruma altına alınıp alınamayacağının ve mevcut bir patentin nasıl geliştirilebileceğinin tespiti, problem çözümünün hızlandırılması,
AR-GE İLE çok daha hızlı ve kolay araştırma yapılmasının mümkün olması yapılabilecektir.
Şu an gelişmiş ülkelerin başında yer alan birçok ülkenin Ar-Ge’ye büyük miktarlarda yatırım yaptıkları görülmektedir. Fakat bu yatırımların sonuçlarını orta ve uzun vadede alarak güçlenmişler ve rekabet gücü yüksek ülkeler arasına girmişlerdir.
Ülkelerin Ar Ge yatırımları büyük önem taşımaktadır. Ar-Ge yatırımları uzun yıllardır büyük miktarda olan ülkeler günümüzde bilim ve teknoloji alanında büyük adımlar atmış; sanayi ve üretimleri ile küresel piyasada rekabet edebilirliklerini sağlamlaştırmışlardır.
Mobilya sektörünün en önemli özelliklerinden biri, üretimde yerli kaynakları kullanma oranının yüksekliği ve ithalata bağımlılığının düşüklüğüdür. Bu yönüyle, ülke ekonomisine yarattığı katma değer açısından önemli bir sektördür. Yine ihracat şansı yüksek bir sektördür
İnovasyonu özetlemek gerekirse, inovasyon çalışmalarında realist olmamız gerekiyor. Toplumsal yarara dönüşecek olan bir yenilenme planı ülkemiz için zorunlu hale gelmiştir. Bunun karşısında durulamaz. Ulusal inovasyon stratejimizde gözümüzü eğitimde reformuna doğru biraz daha fazla çevirmemiz gerekli. Hızlı değişen rekabet koşullarına uyum sağlayabilmek için de sürekli değişim, iyileştirme ve inovasyon yaşantımızın koşulsuz şartı haline gelmiştir.
Son yıllarda artan refah seviyesi ile birlikte mobilya ve dekorasyon daha önemli bir konuma gelmiştir. Ayrıca bölgemiz Ankara Sitelerde de Ar-Ge’nin olmaması Bölgemiz mobilya sektörü için asıl önemli tehlikedir. Tasarım odaklı nitelikli ar-ge çalışmalarına dayanan özgün ürünler üretilmemektedir. Kısaca sözün özü siteler için hayati ihtiyaç olan Ar Ge merkezinin yapılması şarttır.07.10.2015
HÜSEYİN TAKLACI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.