Anket Firmaları Sınıfta Kaldı
Ülkemizde yıllardır seçimler öncesi yaptıkları kamuoyu araştırmalarıyla seçmenin nabzını tutan anket firmaları geçmişte başarılı anketlere imza atsa da son yıllarda seçimlerde başarısız sonuçlara imza atıyorlar.
Referandum öncesinde seçimlerinde "evet" mi daha fazla çıkacak, yoksa "hayır" mı? Anket sonuçları ne diyor? Anket şirketleri referandumun nabzını tutuyor. Peki son anket sonuçlarına göre "evet" mi önde, yoksa "hayır" mı? gidi ifadeleri medyada sıklıkla duyduk. Araştırma şirketleri geçmiş yıllara oranla sadece Türkiye'de değil, dünyada birçok ülkede de başarısız sonuçlara imza attı. Bu da şunu gösteriyor ki araştırma yöntemleri yeniden gözden geçirilmeli ve saha çalışmaları daha iyi yapılmaları.
Yeniden Türkiye'deki araştırma şirketlerine dönecek olursak hepinizinde hatırlanacağı üzere, 1 Kasım seçimlerinde Türkiye'deki anket şirketleri büyük bir başarısızlık ortaya koyarak seçim sonucunun yakınından dahi geçmeyi başaramamıştı. 7 Haziran 2015'te yapılan ve tek başına iktidar partisi konumunda bulunan AK Parti'nin büyük oranda oy kaybettiği seçimden tam 5 ay sonra hükümet kurulamadığı için yeniden seçimlere gidildi. 1 Kasım seçimlerinde AK Parti yeniden büyük bir oy artışı ortaya koydu ve tek başına iktidar oldu. Bu oy yükselişini anket şirketleri yakınından bile geçemedi. Bu seçimlerde birçok araştırma şirketi AK Parti'nin oylarının yine düşük olacağını gösteren veriler ortaya koydu ve en bilindik ve güvenilir sayılan şirketler dahi AK Partiye en fazla yüzde 43 oy öngördü. Sadece Adil Gür'ün anket şirketi yüzde 47,2'lik tahminle gerçek sonuca en fazla yaklaşan anket şirketi olmuştu.
16 Nisan referandumunda anket şirketlerinin neredeyse tamamı yine sonuçları bilemedi. Sadece 3 anket şirketi sonuçlarını doğru tahmin etti.
1 Kasım sonuçları doğru bilen tek anketçi Adil Gür bu kez yanıldı. Referandumdan 3 gün önce anket sonucu açıklayan Adil Gür, yüzde 60.8 evet oyu çıkacağı tahmininde bulunmuştu. Ancak Adil Gür'ün aksine referandumda evet sonuçları yüzde 51 bandında çıktı. Gezici Araştırma ise referandumdan 3 gün önce açıkladığı en son anket sonucunda 'Evet’ diyenlerin oranının yüzde 51.3, ‘Hayır’ diyenlerin oranının ise yüzde 48.7 olduğunu duyurmuştu. Referandum sonuçları tam da Gezici Araştırma'nın tahmin ettiği gibi çıktı. Türkiye'nin en eski anket firması KONDA da referandum sonuçlarını bilen bir diğer anket şirketi oldu. Referandum kampanyası boyunca anket sonucu açıklamayan KONDA, 13 Nisan'da tek bir oran açıklamıştı. KONDA'nın yüzde 99 güven aralığında hata payını artı-eksi yüzde 2,2 olarak duyurduğu araştırmasında "Evet" oyu yüzde 51,5 oranında, "Hayır" oyu ise yüzde 48,5 bandında çıkmıştı. Seçim sonuçlarını bilen bir diğer anket şirketi de Konsensus oldu. Konsensus yüzde 51.2 evet çıkacağını duyurmuştu.
Anayasa değişikliği referandumundan 'evet' çıkması halinde kapanacağını açıklayan AKAM Araştırma'nın sahibi Kemal Özkiraz Twitter'dan AKAM'ın kapandığını duyurdu. Özkiraz sosyal medyadan "İtirazlar sonucu evet sonucu değişmez ise hiç kıvırmadan şirketimi kapatacağım. Onursuzluk bana yakışmaz. Kendime başarısız dedirtebilirim ama asla onursuz dedirtmem. Evet çıkarsa biz yokuz" dedi.
İşte sonuçları bilen 3 anket şirketi: KONDA referandumda 51,5 EVET, GEZİCİ yüzde 51,3 EVET, KONSENSUS ise yüzde 51,2 ile EVET çıkacağını bildirmişti.
Referandum sonucunda resmi olmayan sonuçlara göre: EVET: YÜZDE 51,41 HAYIR: YÜZDE 48,56 oldu.
Referandumun sonuçlarını sadece yukarıdaki 3 anket şirketi başarıyla tahmin etti. Diğer 10 anket şirketi ise başarısız oldu.
Gezici: 51.3 Evet - 48.7 Hayır
KONDA: 51.5 Evet - 48.5 Hayır
ANAR: 52 Evet - 48 Hayır
GENAR: 54.3 Evet - 45.7 Hayır
SONAR: 48.8 Evet - 51.2 Hayır
MAK: 56.5 Evet - 43.5 Hayır
A&G: 60.8 Evet - 39.2 Hayır
AKAM: 42.25 Evet - 57.75 Hayır
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.