Verilerin Çerezliği
Son günlerin en çok tartışma konusu olan bir konuyu ele aldım. Özellikle Twitter üzerinden paylaşılan detaylara baktığımda, ülkenin yarısı ilgili durumdan şikâyetçi ve sorunların hala devam ediyor olması, süreci sona erdirmiyor.
Ülkemizin yarıdan çoğunun aynı durumdan şikâyetçi olduğunu görüyoruz. Sorun ise; WhatsApp üzerinden yurt dışı kaynaklı aramalar ve birbiri ardına sıralanan mesajlar olarak ön plana çıkıyor.
2023 yılını yaşadığımız Dünya’da; hala böylesine saçma, sapan sorunlar ile mücadele ediyor olmak, dijitalleşen ancak kendini dağıtan bir küresel etkinin ta kendisi olarak ön plana çıkıyor.
Geçtiğimiz yıllarda sadece su arıtıcısı, telekomünikasyon ve çeşitli halı yıkamacıları tarafından aranırken, mesajlar alırken; şuan ise yurt dışına açılmış olmak oldukça şaşırtıyor.
Vatandaşın numaraları, iletişim bilgileri ve adresleri gibi detaylı bilgilerin kim veya kimler tarafından nasıl paylaşıldığı merak konusu. Her yıl veri çalınması haberleri ile sarsıldığımız Türkiye’de, 2023 yılının ikinci yarısında yaşadığımız bu sorun, dijital ve global anlamda olduğumuz yerde saydığımızı işaret ediyor.
Üye olunan şirketler, abonelikler veya bir dizi kurum ve kuruluşlara yapılan kayıtların “kişisel veriler koruma kanunu” olarak sağlama alındığını düşünürken, WhatsApp üzerinden hiç tanımadığımız insanlardan aramalar ve mesajlar alıyor olmamız, bu verilerin hangi kanuna göre koruma altına alındığı hususunda paniğe yol açıyor.
Ben aslında algı mı yapılıyor diye düşündüm ancak, durumun gerçekliğini şikayet platformları üzerinden ve Twitter gibi global sosyal platformlar üzerinden inceleme yaptığımda daha iyi öğrendim. Çevremle yaptığım görüşmelerde de aynı sorunun devam ettiğini görünce, acaba dedim hani biz nereye doğru gidiyoruz.
Verilerimizin çerez niyetine satıldığı acaba gerçek mi, diye de kendimi düşünceye koymaktan geri alamadım. Bu konuyla ilgili BTK veya Bilişim Amirliklerinin nasıl bir mücadele verdiği konusunda bilgim yok ancak umarım bu gibi hafife alınmayacak durum bir an önce sona erdirilir
2024 yılına hızla yaklaştığımız ve dijitalleşme açısından yeni süreçler kazanmamız gerekirken, bu ve bunun gibi sorunlar ile mücadele eden ülkenin Türkiye olması, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak benim keyfimi kaçırıyor.
Gelecek süreçte ne gibi yaptırımlar uygulanacak ve bu süreç nasıl sonlandırılacak merak ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.