RAMAZANI KASİDE-İ BÜRDE İLE SÜSLEMEK
Şairler, yazarlar düşünce sahipleri konusu Peygamber ve Peygamber sevgisi olan satırları ile onu yüceltmek, sevgilerini dile getirerek sözlerini değerli kılmaktadırlar. Sadece Hz. Peygamber (s.) sevgisi üzerine yazılmış kitaplar başlı başına bir disiplin oluşturmaktadır.
Saadet asrından beri Müslümanların önceliklerinden birisi Peygamber sevgisi duymak ve yeni nesillere aktarmaktır. Hz. Peygamber(s), daha doğrusu Peygamber sevgisi üzerine çok sayıda yazı, şiir, kitap, araştırma yazılmıştır.
Âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber sevgisini, aşkını dile getiren ve üzerinde yüzün üzerinde şerh yazılmış çok özel bir Kasideden söz etmek istiyorum. Bilindiği gibi Hz. Peygamber (s) i öven şiirlere “Naat” veya “Kaside” denmektedir. Hz. Peygamber (s) için aynı adla iki kaside çok meşhurdur. Kâ’b b Züheyr (ö.24/645) in, Kasidetül-Bürde adlı şiiri. Öteki ise, telif tarihinden zamanımıza kadar İslâm edebiyatında önemli bir yeri bulunan Mısırlı devlet adamı ve şair Ebû Abdullah Şerefuddin Muhammed b. Said b. Hammâd Muhsin el-Busurî (ö.695/1296) ye ait Kasidetül-Bürde’dir.
Gerçek şu ki Hz. Peygamber (s)e ithaf edilen ve sayısı tahmin bile edilemeyen yığınla naat-ı şerif ve kaside yazılmıştır. İmam Busurî’nin Kaside-i Bürde’sini ötekilerden faklı kılan en önemli yanı hem yazılış sebebi, hem de taşıdığı zengin anlam ve semboller ile İslâm coğrafyasında yaygın şekilde kabul görmesidir. Kasidenin yazarı İmam Busurî, Hz. Peygamber’e ait çok sayıda şiir yazmıştır. Biyografi kitapları ve ansiklopedilerde O’nun hakkında “Peygamber için yazdığı kasidelerle üne kavuşmuş şair” denilmektedir.
İmam Busurî ömrünün sonunda felç olmuştur. Felçli halinde bile şiir yazmaya devam etmiştir. Kaside-i Bürde şiirini bitirdiği gece rüyasında Hz. Peygamber (s) görmüştür. Hz Peygamber (s) Busurî’den kendisi için yazdığı kasideyi okumasını istemiştir. İmam Busurî, kasideyi okurken Hz. Peygamber (s) büyük bir hazla dinlemiş ve sonunda sırtından hırkasını çıkararak İmam Busurî’nin üstüne örtmüştür. Bundan dolayı “Kaside-i Bürde” diye anılmasına sebep olmuştur. Sonra mübarek elleriyle İmam Busurî’nin felçli organlarını mesh etmiştir. İmam Busurî heyecanla uyanmış ve felçten kurtulduğunu görmüştür.
Abdest alıp gecenin karanlığında camiye doğru yürürken, Nakşî Tarikatının ulularından Şeyh Ebu Reca İmam Busurî’ye ; -“Ya Busurî! Biraz evvel Hz. Peygamber’in huzurunda okuduğun kasideyi oku bir de biz dinleyelim.” Demiş. İmam Busurî hayretler içinde kalmıştır. Çünkü olaydan henüz kimseye bahsetmemiştir.
Kasid-i Bürde, yazıldığı tarihten beri İslâm coğrafyasında büyük istek ve zevkle yaygın şekilde okunmaktadır. Okunmakla kalmayıp üzerine şerhler yazılmış ve yazılmağa devam etmektedir. İmam Busurî’nin Kaside-i Bürde’sinin meşhur şerhlerinden biri, Ankara’da bir semte adını vermiş bulunan Ankara eski Valisi Abidin Paşa’ya aittir.
Kaside-i Bürde’nin en geniş ve anlamlı şerhlerinden bir başkası Erzurumlu Müftü Hasan Fehmi Efendi’ye aittir. Hasan Fehmi Efendi önce Arapça şerhetmiş, sonra şerhi Türkçeye çevirmiştir. Beş yüz sayfalık şerh bugünkü yazıya çevrilmeyi beklemektedir.
160 Beyit olan Kaside-i Bürde’nin başta felçli hastalar olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Ramazanda okunacak en güzel kitaplardan birisidir. Piyasada kitap halinde olduğu gibi seslendirilmiş haliyle de bulunabilmektedir. Kaside-i Bürde’nin her mısraı, her beyti çok zengin anlamlar ifade etmektedir
Kaside-i Bürde’den söz açılmışken birkaç beytine atıfta bulunmamak olmaz. Her mısraı ve hatta her kelimesi Peygamber ve peygamber sevgisi kokan Kaside’nin kendine ait bir okuma biçimi bulunmaktadır.
“ Muhammmedün seyyidü'l-kevneyni ve's-sekaleyn
Ve'l-ferikayni min urubin ve min acemi”
“Nebiyyünâ’l-âmirü'n-nahi felâ ehadün
Eberre fî kavlî lâ minhü velâ neami”
“Hüve'l-habîbü'l-lezî türcâ şefâatühü
Li külli hevlin mine'l-ehvâli muktehımi”
“Bu dünyanın ve öte dünyanın, göze görünür- görünmez yaratıkların,
Acemin, Arabın, bölük bölük bütün insanlığın Hz. Muhammed’dir başı.”
“Bir eşi yoktur O’nun emir ve nehiy peygamberliğinde;
“Evet” i tam evetti, “hayır” ı tam hayırdı.”
“Her yönden hücum eden korkunun türlüsünden
Ancak O Sevgili kurtarabilir bizi, O’nun merhameti, O’nun şefaati...”
İnternet ortamında “Kaside-i Bürde Suriyeli Hafızlar”, diye adlandırılan bir seslendirmesi bulunmaktadır. Ramazanın ihyası niyetiyle dinlenilmesi hoş olur.
GÜNÜN HİKMETİ
“Tembelin bir sermayesi vardır;
hiç bitmez, yarın. Ama
bilmez ki bugünde dünün
yarınıdır.”
İmam Gazali
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.