Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

Ramazan

Ramazan

Ramazan ayı açlık, susuzluk hararetinden ıstırap çekilip günahların yakıldığı aydır. Ramazan Yanmak demektir.

Ramazan Sevinçdir:

Peygamber efendimiz Server-i Kainat S.A.V. Efendimiz’in, Ramazan-ı şerifin fazileti hakkında buyuruyor ki:
Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin (Kadir gecesinin) hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır. 

Ramazan Hüzündür:

 Çünkü bu ayda, yine Ramazan’ın üçünde Server-i Kainat S.A.V. Efendimiz’in gözümün nuru diye bahsettiği, bir hadis-i şerifte “Fatıma benden bir parçadır. Kim onu üzerse beni üzmüştür.” Buyurduğu, Peygamber Efendimiz S.A.V. Efendimiz’in mübarek soyunun devam ettiği, cennet hanımlarının seyyidesi Hazreti Fatıma’tüz Zehra (R. A.) annemiz rahmet-i Rahman’a kavuşmuştur.
 

Hüznün ve sevincin tıpkı iman da korku ile ümidin bir arada olduğu gibi bir arada olan Ramazan-ı  Şerifi Efendimizin rivayet ettiği gibi  "Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez."  Buyurduğu Reyyan kapısından girebilmek için hepimiz bütün Müslümanlar çok büyük bir çaba ve gayret içerisinde olmalıyız. Sayılı ve az günler olan Ramazan-ı Şerifte Rabbimizin sağnak sağnak yağan rahmetinden istifade etmek için Kurani ifade ile hayırda yarışmalıyız. Hayrın hepsi Allah katındadır. Ve Allah-ü Zülcelal hayrı Habibinin kapısı ile kullarına açmıştır. Ne gibi bir amel varsa hayırlı olan onu o güzel Nebi S.A.V. yapmıştır. 
 

Biz Müslümanlara düşen vazife her hali hayır olan o Nebiyy-i Ekrem S.A.V. Efendimizin sünnetlerine sımsıkı sarılmaktır. Ramazan sünnete sımsıkı sarılıp Allah Resulünün idrak ettiği şekilde idrak edilirse Ramazan olur. Yoksa Rabbimizin bizim aç ve susuz kalmamıza ihtiyaçları yoktur. Onun içindir ki bu mübarek ayı Efendimiz S.A.V.’in nasıl geçirdiği muhakkak öğrenilmeli ve onun Ramazan’ı gibi bir Ramazan yaşanmalıdır.

Sayılı ve az günler olan Ramazan-ı Şerifte Rabbimizin sağnak sağnak yağan rahmetinden istifade etmek için Kurani ifade ile hayırda yarışmalıyız. Hayrın hepsi Allah katındadır. Ve Allah-ü Zülcelal hayrı Habibinin kapısı ile kullarına açmıştır. Ne gibi bir amel varsa hayırlı olan onu o güzel Nebi S.A.V. yapmıştır. 

Efendimiz S. A.V. Ramazan-ı Şerifte sahabe efendilerimizin rivayetlerine göre cömertlikte esen bir yel gibi idiler.

Efendimiz S. A.V. Ramazan-ı Şerifte hem fakirlerin sofrasına misafir olur ve hem de onları mübarek sofralarına misafir ederdi.

 

Çünkü oruç, insanların nefislerine zor ve ağır gelen bir ibadettir. Zor olan bir şeyin ise, herkes tarafından yapılması kalpleri rahatlandırır, zorluğu giderir.

Sözümü şu güzel Ramazan esprisiyle bitirmek istiyorum.

Bir çok Ramazan ayını idrak etmiş bir hanımla beyi konuşuyorlarmış.Bey hanımına:
-Hanım acaba bunca senedir Ramazan-ı Şerifi hiç memnun edebildik mi ? diye sormuş.Hanımı :
-Ah bey düşündüğün şeye bak , mübarek hiç memnun olmasaydı her sene on gün önceden gelir miydi ? demiş. 

Rabbim Geçireceğimiz Mübarek Ramazan ayında hayır ve hasane de cömert olmamızı ve Şuurlu bir şekilde geçirmemizi, nasip etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR