İlle de üretim ille de üretim
Bilmem farkında mısınız; üniversitemiz Ahi Evran, üretim ve üretimi teşvik noktasında kendi çapında güzel projelere imza atıyor.
Özellikle tarım ve jeotermal alanda önemli projeler geliştiriyor.
Bunlardan sonuncusu “Dut Bahçesi Tesisi Kurulum Projesi” olmuştur.
Startı verilen proje ile ipek üretimine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Bu noktada üniversite merkez yerleşkesi içerisinde Dut Bahçesi Tesisi kuruluyor.
4 bin metre karelik bir alanda kurulan dut bahçesinde, 1 Nisan günü fidan dikimine başlandı.
Dut Bahçesi Tesisi Kurulum Projesinin yürütücüsü Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül Filik.
Öğretim üyesi Filik’in verdiği bilgilere göre, Kırşehir’de ipekböceği yetiştirilmesi konusunda öncü ve örnek olmak, küçük aile işletmelerine katkı sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir proje bu.
Projenin Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (AHİTUAM) tarafından desteklendiğini anlatan Filik, bu kapsamda üniversite yerleşkesi arazisinde yaklaşık 4 bin m2’lik bir alana dut bahçesi kurulduğuna dikkat çekiyor.
Burada yıllık 500-600 kilogram koza üretimi hedefleniyor…
Filik, toprakla buluşturulan dut fidanlarının ayrıca peyzaj amaçlı kullanılan fidan olması sebebiyle üniversite yerleşkesinin görünürlüğüne de ekstra katkısı olacağını kaydediyor.
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül Filik, proje hakkında şu bilgileri aktarıyor: “2 yılın sonunda dut ağaçlarının büyümesiyle ‘İpekböceği Yetiştirme Böcek Evi Projesi’ hazırlanarak ilk etapta yıllık 500-600 kg koza üretimi hedeflenmektedir. Dut bahçesinden elde edilecek dut yaprakları bir üretim döneminde ortalama 15 kutu (1 kutu=20 bin) böcek yetiştirilmesine olanak sağlayacaktır. Bir kutu böcek beslenmesi amacıyla gerekli olan 40 adet ağaçtan toplanan yaprakla 30-35 kg yaş koza üretimi gerçekleşmektedir.”
Proje Kırşehirli girişimciler için de bir avantaj…
Akademisyen Ayşe Gül Filik, dut yaprağının ipekböceğinin beslenmesi döneminde sürekliliğinin sağlanmasının dut ağacının varlığına bağlı olduğunu belirterek, kıraç alanlarda dahi yetişebilme kabiliyetine sahip olan erkek dut ağacının Kırşehir’de yeni yatırım yapmak, farklı iş sektörleri arayan girişimciler veya dezavantajlı kadınlar için bir örnek olma potansiyeli bulundurması bakımından da ayrıca bir öneme sahip olduğunu ifade ediyor.
Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, projeyi çok önemsiyor. Fidan dikimine de katılan Rektör Karahocagil, üniversiteye kurulan Dut Bahçesi Tesisinin hayırlı olmasını diliyor.
Ahi Evran Üniversitesi’nde geçtiğimiz yıllarda da, Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuştu.
Seracılığın gelişmesi, yeni tekniklerin uygulanması ve verimin artırılması açısından çok kıymetli bir merkez burası.
Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde ulusal ve uluslararası boyutta çok önemli çalışmalar yapılıyor.
Buradaki çalışmalarla ulusal ve uluslararası boyutta önemi giderek artan gıda arzı güvenliği bakımından ulusal kapasitemizin artırılması anlayışına sahip, etkin Ar-Ge-Yenilik-Üretim iş birlikleri oluşturulması hedefleniyor.
***
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi bunlar gibi 10’a yakın projeyi hayata geçirmiş durumda.
“Kırşehir Termal Seralarda Kümelenme Projesi” de onlardan biri.
Seracılıkta çok önemli bir yere sahip olan Antalya yılın 8 ayı üretim yapabiliyorken, Kırşehir Termal Seralarda Kümelenme Projesi’yle yılın 12 ayı boyunca üretim yapılabilecek.
Düşünebiliyor musunuz; bu projelerin her biri “pilot” olmaktan çıkmış, il geneline ardından tüm İç Anadolu’ya yayılmış, bölgemiz termal sera merkezi haline gelmiş…
Müthiş bir şey, öyle değil mi?
İnşallah olur…
Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.