Mobilya hammadde zamları
Sünger, sunta, suntalam ve diğer ahşap ürünleri gibi mobilya hammaddelerine yıl boyu gelen zamlara, KDV indiriminin sona ermesi ve Kuzey Irak pazarının kapanması gibi konular da eklenince mobilya üreticileri sıkıntılı günler yaşamaya başladı.
Suntaya gelen zam 2017 Ocak ayından beri toplamda %50’yi geçti. Ukrayna’dan gelen tomruk ithalatının durdurulması, tomruk fiyatlarını 1 yılda %100’ün üzerine taşıdı.
Türkiye’de petrokimya tesislerinin bulunmaması, poliüretan ve TDI üretiminin olmaması, Almanya fabrikasında çıkan yangın, Ayrıca Çin’in Türkiye’de üretilen işlenmiş Orman ürünlerine aşırı talep göstermesi ve piyasadaki daralma sunta ve sünger fiyatlarına da aşırı zamlara sebep oldu. Burada fırsatçılık yapmak isteyen büyük çaplı tedarikçilerinde getirdiği şişirme fiyatları göz önünde bulundurmak lazım.
“Devlet mobilyacıya destek olmalı”
Hammaddeye gelen bu zamlar mobilya üretici ve satıcılarına güçlük yaşatıyor. Piyasadaki var olan durgunluğun üzerine, zaten satışları durma noktasına gelen mobilyacı esnafı bir de ürünlerine zam yansıtamadığından birçok imalatçı kepenk kapatma noktasına geldi.
Özellikle el işçiliği mobilya da piyasanın rahatlaması için devletimizin destek olması gerekli. Öncelikle hammadde yani tomruk, poliüretan ve TDI başta olma üzere yeni pazarların bulunması, devletler arasında ticaret anlaşmalarının yapılması şart, ayrıca Orman Genel Müdürlüğünün ihaleye çıkardığı Tomruk ve işlenmiş kereste satışlarının düzenlenmesi, zaten yetersiz olan kereste stok satışlarının düzenlenmesi ve planlanması gerekiyor.
Ayrıca her zaman söylediğimiz gibi bu ülkede el işçiliği ürünler ayrı kategoride sınıflandırılmalı ve vergi düzenlemeleri farklı olmalı, el işçiliği mobilyanın katma değeri yüksek olduğundan, alınan vergilerle fabrikalarla, imalatçılar yarıştırılıyor.
Bu yarışın galibi belli. İmalatçılarımız devletten destek bekliyor.
“Böyle devam ederse ÇİN tek Mobilya üreticisi olacak”
Devlet gereken desteği yapmazsa, üreticiler gereken zamları tüketiciye yansıtmak zorunda.
Özellikle daha yılın başında suntaya gelen artı %15 zamla üreticilerimizin beli iyice büküldü, zamlar sadece sunta süngerle sınırlı da değil, hırdavattan, nakliye ye her şey zamlandı.
Bu gidişata dur denmezse, bizim suntamızı, bizden daha ucuza alan Çin, kendi ülkemizde pazarın lideri konumuna gelecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.