Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

Mehmet Akif Ersoy

Mehmet Akif Ersoy

   ‘Vatan Şairi’, ‘Milli Şair’ olarak anılan ve İstiklal Marşı’nın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy  20 Aralık 1873’te İstanbul’da dünyaya geldi. Babası ‘Ragif’ adını verdi. Babasının vefatına kadar bu Ragif ismini kullansa da annesi ve arkadaşları ‘Akif’ ismiyle seslendi.
Edebiyata olan ilgisini şiir yazarak ve edebiyat öğretmenliği yaparak sürden Mehmet Akif’in Resimli Gazete'de Servet-i Fünun Dergisi’nde şiirleri ve yazıları yayımlandı.Sebil’ür-Reşad'ı Ankara'da çıkarması için Mustafa Kemal Paşa’dan davet alan Mehmet Akif, TBMM’nin açılışının ertesi günü olan 24 Nisan 1920 günü Ankara’ya giderek, milli mücadeleye şair, hatip, seyyah, gazeteci, siyasetçi olarak katıldı. 1920-1923 yıllarında Burdur milletvekili olarak Meclis’te yer aldı. Meclis kayıtlarında adı “Burdur milletvekili ve İslam şairi” olarak geçti.
İSTİKLAL MARŞINI YAZIŞI
    Millİ Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey Mehmet Akif’i ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. Konulan 500 liralık ödül nedeniyle başlangıçta katılmayı reddettiği bu yarışmaya, o güne kadar gönderilen şiirlerin hiçbiri yeterli bulunmamıştı ve en güzel şiiri Mehmet Akif’in yazacağı kanısı mecliste hakimdi. Mehmet Akif’in yarışmaya katılmayı kabul etmesi üzerine kimi şairler şiirlerini yarışmadan çektiler. Şairin orduya ithaf ettiği İstiklal Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye’de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45’te ulusal marş olarak kabul edildi. Âkif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar'ül Mesai vakfına bağışladı.Mehmet Akif’in en ünlü eseri Safahat 1924 yılında Türkiye’de basıldı. Bu arada Mısır’a yerleşen Ersoy, siroz hastalığına tutulunca hava değişikliği iyi gelir düşüncesiyle önce Lübnan’a, sonra Antakya'ya gitti fakat Mısır’a hasta olarak döndü. 17 Haziran 1936'da tedavi için İstanbul'a döndü. 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul'da, Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda hayatını kaybetti. Edirnekapı Mezarlığı’na gömüldü. Mezarı iki yıl sonra, üniversiteli gençler tarafından yaptırıldı; 1960'ta yol inşaatı nedeniyle kabri Edirnekapı Şehitliği’ne nakledildi.


DESTAN YAZDI..

    Mehmet Akif, şiir yazmaya Baytar Mektebi’nde öğrenci olduğu yıllarda başladı. Yayımlanan ilk şiiri Kur’an’a Hitap başlığını taşır. 1908’den itibaren aruz ölçüsü kullanarak manzum hikâyeler yazdı. Balkan Savaşı yıllarından itibaren destansı şiirler yazmaya başladı. İlk büyük destanı, ‘Çanakkale Şehitleri’ne’ başlıklı şiiridir. İkinci büyük destanı ise Bursa’nın işgali üzerine yazdığı “Bülbül“ adlı şiiridir. Üçüncü olarak da İstiklâl Marşı’nı yazarak İstiklâl Savaşı’nı anlatmıştır. “Sanat sanat içindir” görüşüne karşı çıkan Mehmet Âkif, dinî yönü ağırlıkta bir edebiyat tarzı benimsemişti. Edebiyat dili olarak Milli Edebiyat akımına karşı çıktı ve edebiyatta batılılaşma konusunda Tevfik Fikret ile çatıştı. 
    Şairin Safahat adı altında toplanan şiirleri sekiz kitaptan oluşmuştur. Şair, İstiklâl Marşı’nı Safahat’a koymamıştır. Nedenini ise şöyle açıklar: “Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm..”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR