Mağduriyet yaşanmasın
Ankara Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) yeni kararları geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyuruldu.
2 Kasım’da yapılan toplantıdan 16 farklı karar çıktı. İçeriğe baktığımızda genel işleyişte somut değişikliklere sebep olacak neticelerle karşılaşıyoruz.
O kararlardan birisi “Ticari Yolcu Taşıyan Araçlara Araç Takip ve Kamera Sistemlerinin Takılması” hakkında.
***
Önden özet geçelim…
Karar
UKOME Genel Kurulunun 2018/28 ve 2022/86 sayılı kararları ile şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılan servis, taksi, minibüs ve otobüs cinsi taşıtlara araç takip cihazı, kamera sistemi, görüntü kayıt cihazı ve acil durum butonu takılması yönünde karar alındı.
Amaç
İl sınırlarındaki toplu taşıma araçlarında yeknesaklığın sağlanması, bir sistem üzerinden emniyet ve belediye birimlerince kontrol mekanizmasının oluşturulması, kamu güvenliğinin ön planda tutulması ve düşük teknolojilerin önüne geçerek kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amaçlanıyor.
Sonuç
Kamera ve kayıt cihazlarının taksi, dolmuş, minibüs, otobüs ve okul servis araçlarına en geç 31 Aralık tarihine kadar takılması ve çalışır halde tutulması isteniyor.
***
Geçtiğimiz cuma, kararın servisçi esnafında nasıl yankı bulduğunu öğrenmek için Ankara Servisçiler Odası Genel Sekreteri Lokman Solmaz ile buluştuk.
Bu kararın yeni olmadığını söyledi Lokman Bey. Uzun süredir konu üzerinde çalışmalar yapıldığını belirtti. Kamera ve kayıt cihazları ile ilgili zorunluluk bir süredir işleyişte.
Servisçiler özelinde 2018 sonrası araçların hepsinde istenilen kamera ve kayıt cihazları mevcut, bunu cebe koyalım.
Yalnız istisnai detaylar var. 2018 öncesi araçlar zorunluluktan muaf tutuluyor. Sebebi, pandemi döneminde yaşanan ağır gelir kayıplarından dolayı servisçi esnafının belini doğrultamaması.
2017 model araçlara 2024’e, 2016 model araçlara 2025’e, 2015 model araçlara da 2026’ya kadar zaman tanınmış.
Şimdi 2 Kasım’da alınan kararlar ile birlikte muafiyet durumu ortadan kaldırılıyor. Üstelik yeni kararın uygulanması için son tarih 31 Aralık’a işaret ediyor.
Yaklaşık 50 gün içinde tüm eksikliklerin giderilmesi lazım.
Bu kısımda Lokman Solmaz’ın mülakatta anlattıklarını ham haliyle aktaralım:
“Muafiyet kararı,pandemi sonrası servisçi esnafının yaşanan darboğazı aşması için alındı. Üst yapı değişikliği için ciddi giderler söz konusu. Bugün bir kamera ortalama 500 ABD doları. Maliyetli bir işten bahsediyoruz.
Son çıkan UKOME kararı 31 Aralık’a kadar tüm işlerin bitirilmesi gerektiğini söylüyor. Bu kadar kısa sürede yapılabilir mi? Bence imkansız. Giderleri ayarlayıp çalışmaya başladığımızı varsayalım. Montajı bile yetişmez. Ankara’da aktif çalışan 7329 tane “c plaka” servis aracı var.
Bu vakit esnetilmez, 31 Aralık sonrasında araçlara ceza kesilmeye başlanırsa büyük bir mağduriyet olur”
***
Taraf olmadan dışarıdan değerlendirince, muafiyet durumunun ortadan kaldırılması bize göre doğrudur.
Ancak tarih kısmında acele edilmişe benziyor. Diyelim ki iyi bir örgütlenme ile maddi meseleler atlatıldı ve cihazlar araçlara yerleştirilmeye başlandı.
İşler 31 Aralık’a kadar yetişir mi?
Bu aşamada, sürenin makul oranda ileri alınması bir ‘gereklilik’ gibi görünüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.