Kuyumcu esnafı televizyona karşı
Gazete İlk Sayfa okurlarının bildiği gibi ardımızda bıraktığımız hafta Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez ile bir görüşme gerçekleştirdim.
Randevuyu İstanbul Kuyumcular Odasının geliştirdiği “İKO Fiyat” mobil aplikasyonunu konuşuruz diye ayarlamıştım. Ancak başkan basını karşısında görünce muhtelif konulara değinmeden görüşmeyi tamamlamak istemedi.
Kuyum piyasasının güncel başlıklarında konuşmadığımız mesele kalmadı.
İstanbul Kuyumcular Odasının fiyat belirleme politikalarından altına getirilen kota sorununa, piyasada artan dolandırıcılık vakalarından federasyonun aktif çalışmalarını kadar pek çok konuyu masaya yatırdık.
Ben halihazırda yukarıdaki başlıklardan iki tanesini yayına hazırlayıp kamuoyunun takdirine sunmuştum.
Bugünkü yazımda Başkan Timuçin Sönmez ile görüştüğüm fakat haberlerde yer vermediğim önemli bir başlığa eğileceğim.
***
Kuyumcu esnafı haber kanallarında gösterilen altın ve gümüş fiyatlarından oldukça rahatsız.
Televizyonlarda gösterilen fiyatların uluslararası piyasalardan alınıp, teknik detaylara girilmeden motamot bir şekilde vatandaşa sunulduğu düşüncesi hakim.
Başkan Sönmez’in görüşmemizde anlattığı ayrıntıları noktasına, virgülüne dokunmadan aktarıyorum:
“Basının yayınladığı fiyatlardan son derece rahatsızız. Federasyon olarak bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ticaret Bakanlığı ile ilgili kısmın resmi yazışmalarını bitirdik. Şu anda Reklam Kurulunu bekliyoruz. Randevu talebimize kısa süre içerisinde dönüş olacaktır.
Televizyonda fiyatların yayınlanmasını karşıyız. Biz bir altyapı çalışması hazırlıyoruz. Madeni Eşya Sanatkarlar Federasyonu olarak bir fiyat ekranı oluşturacağız. Bununla ilgili yazılım çalışmaları tamamlanmak üzere.
Standart kabul gören fiyatların federasyondan alınmasından yanayız. Basının da fiyatları buradan almasını rica edeceğiz. Çünkü basın otomatik ons fiyatları ile alakalı uluslararası piyasalardan değerleri alıyor, motamot çarparak ekrana veriyor. Piyasaya böyle oluşmuyor ki. Arz talep dengesinin kesiştiği yer fiyattır.
Afrika’da ağacın tonu 300 dolar, Türkiye’de 700 dolar. Gelene kadar bir evrimden geçiyor. Altında da mevzubahis matematik aynen geçerlidir”
***
Altın fiyatlarının televizyon ekranlarında ve kuyumcu mağazalarında aynı olmaması, vatandaşlar ile kuyumcu esnafı arasında tartışmaya yol açıyor. Kuyumcular kendilerine göre haklı.
Yukarıdaki demeçte Timuçin Sönmez anlatıyor; uluslararası piyasadaki ham fiyatı esas kabul edemeyiz, üzerine maliyet eklenmesi lazım diye.
Kuyumcu esnafı kendi işletmesinin maliyetini, stok durumunu ve kar marjını göz önünde bulundurarak kendi fiyatını belirliyor. Bu hukuki zeminde gayet de uygulanabilir bir sistem.
İstanbul Kuyumcular Odasının geliştirdiği “İKO Fiyat” uygulaması vatandaş ile kuyumcu esnafı arasındaki tartışmaya son verebilecek mi göreceğiz.
Ankara Kuyumcular Odasına göre çözüm olmayacak. “Tahtakale esnafının belirlediği fiyatlar ile Anadolu’da satış yapmak mümkün değil” diyor Timuçin Başkan.
Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonunun geliştireceği sistem yakında kullanıma açılacak.
Bakalım federasyon takımı söz konusu soruna çözüm olabilecek mi?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.