Kurban ( Allah’a yakınlaşma)
Kurban Hicretin 2 yılında meşru kılınmıştır. Kurban günümüze kadar gelmiş tarihi çok eskiye dayanan ibadettir. Kurban belirli vakitlerde belirli nitelikleri taşıyan hayvanı kesmektir. Arapçada buna “udhiyye” denir. Kurban mali ibadetlerden birisidir. Bu Cenab-ı Hakkın ihsan buyurduğu varlığa şükran borcudur. Kurban ibadeti oldukça eskidir bugün ki şekli ile İbrahim (a.s) dayanır. Hz. İbrahim bir oğlu olursa Allah yolunda onu Kurban edeceğini adamıştı, aradan uzun bir zaman geçtikten sonra oğulları olmuş, ama o adağını unutmuştu rüyasında kendisi oğlunu kurban ediyor görünce adağını hatırlamıştır. Konuyu İsmail (a.s) anlatmış oğlu büyük bir teslimiyet göstermiştir. Bu konuyla ilgili Kuran-ı Kerimde şöyle buyurmuştur. Hz. İsmail babası Hz. İbrahim (a.s) ile yürüyüp gezecek çağa gelince yavrucuğum rüyamda seni boğazladığımı gördüm.
Bir düşün ne dersin Hz. İsmail de babacığım emrolunduğu şeyi yap, inşallah beni sabredenlerden bulursun dedi. Babası oğlunu alnı üzerinden yatırınca Ey İbrahim rüyayı doğruladın çünkü bu gerçekten çok açık bir imtihandır, dedik. Allah (C.C) biz oğlunun yerine gökten ona büyük bir kurbanlık fidye verdik. Çünkü o bizim mümin kullarımızdır buyurmuştur. “Saffat suresi 102 ayet” Böyle büyük bir teslimiyet hiçbir kulun yapamayacağı teslimiyettir. Allah onlara o kadar büyük bir imtihan verdi ki oğlunu kurban etmesi istendi düşünüldüğü zaman kimsenin bunu yapacağı zannedilmez.
Kurban zenginin malını Allah’ın rızasını yardımlaşmayı başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, biz cimrilik hastalığından dünya malına tutkunluktan kurtarır. Bir ayeti kerimede şöyle buyrulmuştur; Onların ne etleri nede kanları Allah’a ulaşır fakat ona sadece takvanız ulaşır. “Hac Suresi 37 ayet” Kurban aynı zamanda İslam’da ki sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın bir başka örneğidir.
Her gün yeryüzünde binlerce kurban kesilir ama bundan sadece varlıklı insanlar faydalanır. Kurban bayramı bir dini görevi yerine getirmek yoksullara evine hiç et girmemiş kimseler yararlanır. Niyetimizi sadece Allah’ın rızasını kazanmamız için kurban kesmeliyiz. Yukarıda ki ayeti kerimede de buyrulduğuna göre sadece Allah’a teslimiyet gösteren ve Allah’ın rızasını kazanmamız için kesmeliyiz. Sadece et yemek düşüncesi ile kesmemeliyiz. Yardıma muhtaç, kurban kesemeyen varsa yakın akrabalarımızla paylaşarak bu mübarek Kurban Bayramını Allah’ın rızası ile bitirmemiz gerekiyor.
Kurban’dan maksat dolapları et ile doldurmak değil çevremizde bulunan yarıma muhtaç kişilere kurbanımızdan pay olarak vermeliyiz. Kurban Bayramının herkesle bayramlaşmak eş dost akrabaya anne-babayı küs olduğumuz insanlar varsa onlarla barışıp bayramlaşmamız gerekir, yaşlılara, kimsesiz insanlara gidip onların elini öpüp dualarını almamız gerekir. Akraba ilişkilerini unuttuğumuz için lütfen mübarek Kurban Bayramında unutmayalım.
Kurban Bayramınızı en içten, samimi bir şekilde kutlar. Hayırlı bereketli bayramlar dilerim. Allah kestiğimiz kurbanlarımızı dergâh-ı şerifinde kabul eylesin Selam ve dua ile.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.