Kültürün ekonomiye etkisi 2
Geçen hafta kültürün ekonomi üzerinde ki etkisini kısaca ele aldık. Bu hafta aynı konu üzerine devam edeceğiz.
Manevi kültür denilince din, töre ve ahlaki değerler ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla din, töre ve ahlaki değerlerin sosyal ve ekonomik hayat üzerinde bir etkisi ve denetimi vardır. Bu konuda Max Weber Din Sosyolojisinde, modern kapitalizm ile Protestanlık arasında ilişki olduğunu savunur ve din olaylarının ekonomik olayları nasıl etkilediğini izah eder. Diğer bir düşünce adamı W.G. Sumner, örf ve adetlerin, bireyin yaşamında yön tahin edici olduğunu, bireylerin hem düşünce hem de davranışlarını denetim ve kontrol ettiğini savunur.
Buradan bir çıkarım yapmadan önce, ekonomik hayatı din, töre, ahlak ve hukuk gibi manevi kültür etkilerinden bağımsız olarak sadece sosyolojik metotlarla incelendiğinde nasıl bir yanlış yapıldığının farkına varılacaktır. Bunu şu yüzden söylüyorum, bazı aydın ve düşünce adamları, ekonomik hayatı tam da bu şekilde yorumlamaktadırlar. Özellikle Marksistler, hem manevi kültür değerlerinin maddi üretim şekillerinden biçim aldığını, bunların maddi üretim şekillerini etkilemediğini temel alan doktrinini esas alırlar.
Fakat tarih boyunca din, töre ve ahlak gibi manevi kültür değerlerinin sosyal ve ekonomik hayata olan etkisi önem arz etmiştir ve hâlâ aynı konumunu korumaktadır. Bugün birçok marka ürünlerini ülkelerin kültürüne göre düzlemektedirler.
Bugün ülkemizde gerçekleşen ekonomik faaliyetlerin durumunu etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar faktörlerin içinde din, töre ve ahlakın yani kültürün etkisi kaçınılmaz ve göz ardı edilemez bir durumdur.
Selametle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.