Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Kronikler dikkat…

Kronikler dikkat…

Son baharı gelmesi ile kış mevsimi yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladı. Yaşanan mevsim geçişleri kişi ve halk sağlığını etkileyecek şekilde bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarına ve toplum içinde salgına neden olabiliyor. 2019 korona pandemisinden sonra toplumda şöyle bir kavram oluştu; “Risk grupları yani kronik hastalar ve yaşlı vatandaşlarımız.” Toplumda oluşan bu hassasiyet 2019 yılından sonra en ufak bir salgında ya da sağlıkta yaşanan olumsuz bir olay olduğunda akıllara gelen ilk soru işareti ve grup oluyor.

Demiştik, ya sonbahar geldi. Havalar soğudu. Enfeksiyon hastalıklarında artış oldu. Bunların başında da her zaman hafife alınan ve çoğu kişinin ayakta geçirdiği grip hastalığı var. Geçtiğimiz haftalarda toplumu bilinçlendirmek ve söz konusu kronikleri uyarmak için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesaplarından çağrıda bulundu. Koca, grip salgınlarının etkilerini azaltmak, hastalığın hafif geçirilmesini sağlamak ve halk sağlığını korumak amacıyla 2023 yılı grip aşısı uygulamasını 15 Eylül itibarıyla başlattıklarını bildirdi.

Peki uzman doktorlar aşı hakkında ne diyor? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları, kışın yaklaşmasıyla sık sık karşılaşılan grip üzerine önemli uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar özellikle risk gruplarına seslenerek, “Hayatta bir kere grip aşısı olunarak, ömür boyu bu virüsten korunmanın mümkün olmadığını söyledi. Bir virüs hastalığı olan gribin her yıl belli dönemlerde kendini yenilediğini belirterek, “Her yıl grip aşısı olunmalı ki, bağışıklığımız artsın” uyarılarında bulunuyorlar.

Uzmanlar, “Grip vakalarında uygulanan yanlış tedavi evde bulunan ilaçlara göre değişmektedir. Evde bulunan herhangi bir ağrı kesici ya da ilacın benim gribime iyi geldi. Daha önceden bir arkadaşım kullanmıştı şeklinde çıkarımlarla her ilacı kullanmak yanlıştır. Hasta hem yeterli tedavi olamaz hem de ilaçların yan etkileri ve toksin etkilerle sorun yaşanır. Bunun haricinde özellikle internette referansı olmayan kimin yaptığı belli olmayan değişik karışımları alarak kullanmak da yanlıştır. Bu karışımlar vücuda ve özellikle karaciğere zarar verecek karışımlar olabilir. Hasta gripten kurtulayım diye başına daha büyük hastalıklar açabilir.

Karışımların dozlarını ayarlayamamak ta sorun çıkartır. İnsanlara şu günlerde özellikle toplu taşıma ve kalabalıklarda risk olan her yerde hem korana virüse hem gribe karşı önlem olarak maske takmayı önererek. Bazen grip hastalığında insanlar mikrop öldürücü düşüncesiyle doktorun yazmadığı antibiyotiği kullanıyor. Bu yanlış bir davranış, çünkü doktor yazmadığı sürece antibiyotik kullanmak yanlıştır. Birde grip virüs olduğu için antibiyotikler virüslere değil, bakteri kaynaklı hastalıklara çözüm bulur. Hasta doktora danışmadan ilaç kullanmamalı.

Hastalıktan kurtulmak isterken daha büyük sorunlar ortaya çıkarabilir. Hastalar doktor tarafından yazılan ilaçlarını düzenli kullanmalı, bol sıvı ve kaynağından vitaminleri alarak istirahat etmelidir ve özellikle toplum içinde kendi korunma yollarına dikkat etmelidir. Hastalarımız dengeli beslenerek, uykularına dikkat etmelidir. Bir virüs hastalığı olan grip her yıl belli dönemlerde kendini yenileyerek karşımıza çıkan bir hastalıktır. Her yıl aynı virüs çıkmadığı için bağışıklığını kayıp ediyor. Bu sebepten dolayı her yıl grip aşıları yapılmalı ki, gribe karşı bağışıklığımız artsın. Gripten nasıl korunmalıyız dersek özellikle solunum yolu hastalığına maruz kişilerin kendi korunma yöntemlerini uygulayarak toplumu hastalıktan korumalı. Özellikle toplu taşıma araçlarında ve kalabalık ortamlarda maske takılmasını, el temizliğine dikkat edilmesini öneriyoruz. Alınan bu önlemler gribin yayılmasını yavaşlatıp, önleyecektir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR