Kolaylıklar basitleştiriyor mu?
İletişim çağında olmamamızla birçok şey basitleşti gibi görünüyor. Bir şeylere bir bilgiye çabuk ulaşmak kolay elde etmek sanırsam birçok değerin basitleşmesine neden oldu. Eskiden, eskiden derken o kadar eskiler değil insanlar bir şeyleri elde etmek için çaba harcardı. Biriyle görüşmek konuşmak bile değerliydi. Yaşlılar der ya şuan ne var bir telefonla memleketin öbür ucuna ulaşıyorsun.
Doğru artık bir telefonla, bir maille ya da bir kısa mesaj ile değil memleket dünyanın öbür ucuna ulaşıyorsun. Bu kolaylığın hayatı kolaylaştırması bazı değerleri basitleştirdi. Misal bayram kısa mesajları ya da kandillerde atılan toplu kısa mesajlar. Önceleri insanlar birbirine giderdi ziyaretler olurdu. Şimdi toplu atılan bir kısa mesaj birçok olayı çözüyor. Mesaj atıldığında sanki karşındakinin gönlünü almış gibi oluyorsun.
Aynı durum bilgi içinde geçerli biz ilkokula giderken öğretmenlerimiz ve kitaplarımız çok önemliydi. Çünkü bize bilgi veren onlardı. Bir dönem ödevi için onlarca kitap araştırmak bilenlere sormak hem zaman alırdı hem emek ama bir şeyler de öğretiyordu. Şimdi internet var öğrenci her bilgiyi tabiri caizse tek tıkla ulaşıyor. Doğru yanlış birçok bilgi tekbir klavyenin önünde kitap araştırmak okumak zaman kaybı gibi görünüyor. Gün geçtikçe azalan kitap okuma sayısı göze çarpan bir gerçek teknolojinin de sayesinde yine birçok kitap telefonunda yer alabiliyor.
Gelişen teknoloji birçok değerin kazanımın basitleşmesine neden oldu. Bu örnekleri çoğaltmak çok kolay insanlarımız basitleşen dünya da tüketerek yaşamaya devam ederken insanı insan yapan birçok değeri de göz ardı ediyor. Dedik ya kolaylıklar kolaylığın dışında değerleri basitleştiriyor mu? Galiba öyle çabuk kazanılan çabuk tüketiliyor ve gün geçtikçe özellikle manevi değerler azalıyor.