Ahmet Fidan

Ahmet Fidan

Kararsızım, Kararsızsın, Kararsız

Kararsızım, Kararsızsın, Kararsız

Bu satırlar yazılırken pazardı. Öteki zamanlara göre seçim arabaları canhıraş nağme ve cırtlak sesleriyle pazar gününün sessizliğini ihlal ediyor.  İşportacıların boşluklarını seçim arabalarından yayılan anonslar dolduruyor. İşportacı çığlığı ile seçim arabalarından yayılan parti anonsları aslında bir birleri ile örtüşmüyor değil.

Bugün salı,  büyük seçime otuz üç gün var. Büyük seçim yaklaştı ve saflar netleşiyor ve sıklaşıyor. İnsanlar siyasi tercihlerine göre safını seçiyor ve yerini alıyor. Salı günü cadde ve sokaklar biraz daha sakin ve sessiz. Eskisi kadar ortalıkta işportacı sesi de duyulmuyor.

Seçim öncesinde insanlar biraz tuhaflaşıyor mu, yoksa öyle mi algılıyorum? Safını bildiği halde “Kararsızım” diyen çok insan var. Anketler kendilerine “kararsızlar” adını veriyor. Anket firmalarını en çok yanıltan da bu kesim. Kamuoyu anketleri sonuçlarını açıklayan firmalar genellikle şöyle son bulmaktadır:

“Seçim sonuçlarını kararsızlar belirleyecektir.”

“Kararsızlar” tercih bakımından kendisine herhangi bir konuda yer edinememiş anlamında kullanılmaktadır. Aslında “kararsızım” dese bile bir kanaat,  bir kararı ve bir tercihi var fakat görünüşte göstermiyor. Göstermemesinin iki sebebi bulunmaktadır. Gerçek niyetini ve kimliğini saklamak. Seçim öncesi ortalıkta görünmemek.  Son seçenek, gerçekten siyasi partilerin seçim vaatlerinden dolayı kararsız kalmak. 

Seçim arifesinde kararsızlar, araştırmacıların sürekli ilgi alanında. Seçim dışında özellikle “Millî” konularda “Kararsız”lık asla söz konusu değildir. Sözde “Ermeni Soykırımı” iddiaları söz konusu olduğu zaman asla bir kararsızlık söz konusu edilemez. Milletimiz bir bütün ve tek saf halindedir.

Millî bütünlük söz konusu olduğunda kararsızlık asla söz konusu değildir. Hele din ve dini değerler söz konusu olduğunda salise tereddüt ve kararsızlık düşünülemez. Kudüs ve Mekke’yi Taksim’le karıştıran kukla şaklabanlar için asla kararsızlık söz konusu düşünülemez.

Seçimler yaklaşırken gerçekten kararsızlığını ifade edenler, bu tür ortamlarda kendilerine “Tarafsız” denilenler,   seçim öncesi bir tercihi olmadığı için değer verilecek bir yönü olmaz, denilerek ortada bırakılmamakta.

Gerçekte kararsızlar,  yaşadıkları ruh hali ve davranışları, sosyal çevre ile bir ayrışım gibi görünse de,   kendi içlerinde bir bütünlük gösteremezler. Çünkü ben, sen o farkı, ayırımı sosyal bir çevrenin bir parçası olan insan için uzun süre saklı tutulamaz.

Genelde sosyal, siyasi ve ekonomik alanlarda, özelde seçim atmosferinde başlıktaki sıralamaya göre, ayrı görünse bile, aslında bir bütünlük söz konusudur. Önemli olan bu bütünlüğün farkına varmak ve yakalamak.    Sonuç olarak kararsızım düşüncesi bile bir karardır ve sonuca gitmektedir.  Yaklaşmakta olan eçim sonuçlarını bu açıyla değerlendirmek gerekiyor.

 

G Ü N Ü N   H İ K M E T İ
 

Ayinesi iştir kisinin lafa bakılmaz. 
Sahsın görünür rütbe-i akli eserinde
Ziya  Paşa

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR