İktisat ve İktisat kavramları
Bu hafta ekonomi veya ekonomi kavramı hakkında yazmak istiyorum. Aslında ben bir ekonomi öğrencisiyim ve özellikle bu konuya odaklanmam gerekiyor. Ama her şeyden önce, konsepte tekrar sadık kalacağım. Umarım devamı daha sonra gelir.
Ekonomi Arapça'da "tutum" anlamına gelir. Başka bir deyişle, atık kelimesinin tam tersidir. Yüce kitabımızdan öğrendiğimiz gibi, Allah "iktisat yapanları sever, aksine israf edenleri, yani iktisat yapmayanları sevmez." Ekonomi, islam medeniyetinde bilimin de adıdır. Ekonomi, Batı'nın ekonomi dediği bir bilim dalının karşılığıdır ve bizim medeniyetimizdedir. Tam olarak aynı anlamda kullanıldığı iddia edilmektedir. Kelimenin başlangıç noktası farklı anlamlar içeriyor, bu yüzden argümanı söylüyorum. Bu iddia, zaten ünlü olan Doğu-Batı sentezinin sonucudur.
Şimdi ekonomi kelimesinin başlangıç noktasına bakalım. Ekonomi kelimesinin yankısının Yunanca "olkos" veya "eukos" köklerinden geldiği söylenir. Bir ev veya ev anlamına gelir. "Nomos" yönetim ve düzen anlamına gelir. Bu durumda ekonomi kelimesi, ev yönetimi veya ev yönetimi anlamına karşılık gelir. Ekonomi ise terim olarak bir bilim dalıdır.
Bu bilim alanının kendi esnek yasaları vardır, ancak pozitif bir bilim olduğu kesin olarak belirlenmemekle birlikte, daha çok bir sosyal bilim olarak incelenmektedir. Ekonomi bilimi, nesnelciliğe ve determinizme yanıt olarak çalışır, ancak evrensel olmaktan uzak kabul edilebilir. İktisat biliminin uzun zamandır sosyal bilimle daha ilgili olduğu düşünülmüştür, çünkü devletin sosyal yapısına özellikler kazandırmaktadır.
Bu bir kusur veya hata olarak görülmemeli, aksine önemli bir işlev olarak görülmelidir. Açıklamak gerekirse, matematik, kimya ve fizik yasaları gibi ekonominin yasaları ve ilkeleri katı değildir, ancak ulusal ekonominin oluşumuna zemin hazırlayacak kadar esnek görünmektedir. Bu iki kavramı açıkladıktan sonra önümüzdeki hafta yazıma biraz daha detaylı devam edeceğim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.