Hızlı Okuma Ve Gelecek
Etkin bir okuyucu olmak için kişinin öncelikli olarak hedef belirlemeniz gerekir. Hangi tür bir okuma yapmanızı bilmelisiniz ve bu okuma metni ile ilgili bir ön bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Çünkü okuma metninin belirlenmesi ve ön hazırlık yapılması konuya karşı yaklaşımınızı ve hangi tekniği kullanacağınıza karar vermeniz açısından önemlidir.
Etkin bir hızlı okuyucu gözden geçirme, tarama, ders çalışma, ön okuma, tam lineer okuma gibi tüm teknikleri tam olarak bilen bir okuyucudur. Bu öğrenilen tekniklerden bazen bir tanesi bazan birkaç tanesi uygulanabilir. Etkin bir hızlı okuyucu aynı zamanda okuduklarını da hafızasında tutabilen ve okuduğu bilgileri gerektiğinde hatırlayabilen bir okuyucudur. Bu tekniklerin tam olarak hatırlanabilmesi için Beyin Haritaları tekniğinin kullanılması şarttır. Ve bu tekniklerde giderek uzmanlaşmanız için öğrenilen bilgilerin ısrarla uygulanması gerekmektedir.
ULAŞTIĞINIZ OKUMA SEVİYESİNİZİ KORUMAK VE GELİŞTİRMEK
Öğrenilen bilgilerin alışkanlık haline gelmesini ve hafızanızda kalmasını istiyorsanız (bu kitabı okumaya başladıysanız ki bunu istiyorsunuzdur) istediğiniz kitapların veya konuların beyin haritalarını hazırlamanız gerekiyor. Öğrendiğiniz bilgileri kullanmayı alışkanlık haline getirdiğiniz takdirde, okuma hızınızın giderek daha da arttığını göreceksiniz. Şu anda ulaştığınız okuma hızınızın daha da artması için, kendinize altı aylık bir hızlı okuma gelişim planı hazırlayın ilk üç ay boyunca haftada en az üç gün birer saat hızlı okuma egzersizi yapın. İkinci üç aylık dönemde ise haftada en az bir kere bir saatlik okuma egzersizi yapın. Böylelikle okuma hızınızı zamanla arttırdığınızı göreceksiniz.
Peki…
HIZLI OKUMAY’LA NELER KAZANACAKSINIZ?
1-Aynı okuma süresi içinde daha çok okuma imkânı elde etmek.
Dünyada 7 yılda bir bilgi iki katına çıkmaktadır. 1 dakikada üretilen yeni bilgi A’dan Z’ye 200 bin sayfalık ansiklopedi etmektedir. Bütün bu bilgilerden haberdar olmak için Anlayarak Hızlı Okuma’ yı bilmeliyiz.
2-Daha çok zamana sahip olmak.
Üniversiteyi bitiren bir insan 15 yıllık öğrencilik hayatında ortalama 2.6 yıl okuyarak geçirir. 70 yıllık ömründe 7.2 yıl okuyarak geçirmektedir. Bu zamanı en iyi şekilde kullanmak için Anlayarak Hızlı Okuma’ yı öğrenmeliyiz.
3-Daha iyi anlama ve hatırlama.
Öğrendiklerimizin %85 okumayla elde edilir fakat yalnız okuduklarımızın % 10 hatırlayabilmektedir. Daha fazla hatırlamak için Anlayarak Hızlı Okuma’ yı tanımalıyız.
4-İş ve okul hayatında başarılı olma.
Üniversite sınavına giren 3 milyon civarı öğrenciden sadece 179.541’i gerçek işe yarar lisans eğitimini kazanma şansı vardır. Orta öğretim kurumları sınavına giren 2 milyon öğrenciden sadece 5.312 öğrenci devlet fen lisesin kazanabilmektedir. Bütün bu sınavlarda başarılı olmak için Anlayarak Hızlı Okuma’ yı kaçırmamalıyız.
5-Bilgi çağına uygun kültür düzeyine ulaşma.
Son 25 yılda ortaya çıkan yeni bilgi insanlık tarihinden bu yana ortaya çıkan bilginin üç katıdır. Bu bilgilere sahip olabilmek için Anlayarak Hızlı Okuma’ yı görmeliyiz.
6-Karar vermede, olayları algılamada sürat ve intikal yeteneğini arttırma.
Beyinin kullanma kapasitesini %10’dan en üst seviyelere çıkarmak için Anlayarak Hızlı Okuma’ yı öğrenmeliyiz.
Hiçbir şey eğitimin ulaşamayacağı yerde değildir.
‘’Zekice tasarlanmış bir eğitim, mucizevi bir şekilde insan davranışlarını değiştirir.’’
Su nasıl içine konduğu kabın şeklini alıyorsa, insan da kafasının içindeki eğitime göre hareket eder.
İlgi: Bilginin ücreti ilgidir.
‘’Bilginin kapılarını herkese açıktır ve ödenecek en önemli ücret birazcık ilgidir.’’
Öğrenme insanları eşit kılar.
Öğrenme, bir fırsat eşitliğidir. Doğuştan gelen bazı haksız eşitsizlikleri kapatma aracıdır.
Öğrenme, hayatımızı şekillendirme aracıdır.
Okumayı öğrendik ama yeterince okumadık.
Bizler okullarda okumayı öğreniyoruz, öğrenmeyi değil. Nasıl okuyacağımızı öğreniyoruz ama nasıl öğreneceğimiz adına fazla bir şey öğrenmeden mezun oluyoruz. Öğrenmeyi istemek yerine, öğretilmeyi beklemek eğilimindeyiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.