Gübre
Ülkemizdeki tarımsal üretimin artırılması için olmazsa olmazlar vardır. Tarımdaki verimliliği artırmak istiyorsanız toprak işlenmeli, ekilmeli, sulanmalı, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmeli bunun yanı sıra ektiğiniz ürünü besleyici çarelere de başvurmanız gerekmektedir.
***
Bitki deyip geçmeyin bitkiler de canlılar gibi beslenmek zorundadır. Çünkü toprakta diktiğiniz bitkinin besin maddesini karşılayacak besin değeri yoksa biliniz ki oradan verim almanız çok zor. Yeterli ürün alabilmeniz için gübre gibi organik ve inorganik bitki besin maddelerine ihtiyacınız olacaktır.
***
Peki verimliliği artırmak için toprağa attığımız gübre nedir? Bitkilerin gelişmesini artırmak ve ürün miktarlarını çoğaltmak ve niteliklerini iyileştirmek amacı ile toprağa ve bitkiye uygulanan, içerisinde bir veya birkaç bitki besin maddesini bir arada bulunduran bileşiklere “gübre” denir. Bu gübrenin içinde pek çok sayıda besin elementi bulunuyor; azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, bakır, çinko, mangan, bor vs. gibi. Fiyatına ve kalitesine göre çok sayıda gübre bulunmaktadır.
***
Bu günlerde fiyatı tartışılan ve ilgili bakanlık tarafından yüzde 15 indirim getirilen gübrenin nasıl kullanıldığı iyi bilinmelidir ki paranız, emeğiniz boşa gitmesin.
***
Gübre atılmadan önce toprak analiz edilmelidir ki toprağınızın içinde hangi tür elementlerini azaldığını iyi bilesiniz ve ona göre gübre atasınız. Çıkan sonuçlara göre size önerilen gübrelerin doğru zamanda, doğru şekilde ve miktarda verilmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde hem ürün artışı, hem bol kazanç ve çevre sağlığı bozulmamış olacaktır.
***
Bildiğiniz üzere döviz kurlarındaki artış gübreyi de bir hayli etkiledi. 50 kilogramlık DAP Kompeze gübrenin fiyatı 200 liraları gördü. Bunun ardından 1- 1.5 ay önce çoğu çiftçi, verimin düşeceğini bilmesine rağmen fiyattan dolayı tarlasına bu sene gübre atmayacağını söylemişti.
***
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin, kimyevi gübrede yüzde 15'lere varan indirim sağlayacağını açıklaması çiftçileri biraz rahatlatacak gibi.
***
Ancak yüzde 15 indirim bile çiftçinin beklentisinin altında. Bugün gübre, çiftçilerimiz ve verimlilik için bu kadar önemliyse devletimiz bu konuya daha çok hassasiyet göstermesi gerekiyor. Devletimiz nasıl çiftçiye mazot desteği veriyorsa, gübre desteği vermesi de ülke tarımı ve çiftçiler için hayırla vesile olacaktır. Tarımda ithalatı azalmak için mutlaka buna gerek vardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.