Dezenformasyon ve ifade özgürlüğü
Tarih boyunca bilgiye erişmek hiçbir zaman günümüzdeki kadar kolay olmamıştı. Fakat bu ulaşılan bilgi doğru bilgi mi? İşte bunu sorgulamak gerekir. Günümüzde her ne kadar bilgiye hızlı ve kolay erişsek de doğru bilgiye de bir o kadar zor erişiyoruz. Çünkü günümüzde kasıtlı bir şekilde yanıltıcı ve yanlış bilgi dolaşıma sokuluyor.
Önceki yazımda da bahsettiğim gibi sosyal medya aracılığı ile dezenformasyon kitleler halinde dolaşıma sokularak doğru bilgiye ulaşımı engelliyor. Bu sayede hem vatandaşların karar süreci etkileniyor hem de bu insanlar sağlıklı düşünemez hale getiriliyor. Bu durum da demokrasimizi etkilediği gibi insanların yönlendirilmesini de kolaylaştırıyor.
Dezenformasyon denilince öncelikle Elon Musk’ın elinin altında olan Twitter akla geliyor. Çünkü Twitter’da bot hesaplar sayesinde dezenformasyon çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Musk ise kendini ifade özgürlüğü kavramı altında savunuyor. Yani hesaplardan paylaşılan yanlış bilgiler ifade özgürlüğü kavramı altında kendini savunuyor.
Gündemimizdeki seçim sebebiyle dolaşıma sokulan dezenformasyon artmış durumda. Siyasi dezenformasyonların özellikle ilgili kişilerin akışına çıkması da kullanıcıları rahatsız ediyor. Bu algoritmaların yanlış bilgiyi yayması sebebiyle de Twitter eleştiri yağmuruna tutuluyor.
Herhangi bir Twitter kullanıcısı bir siyasi parti veya konu ile ilgili tweet paylaştığı zaman Twitter’ın yapay zekası o kullanıcının bu konulara ilgili olduğunu varsayarak, o kişiye bu konularla ilgili doğrulanmamış enformasyonları göstermeye başlıyor. Twitter her ne kadar bu olayı “Etkileşimde bulunan insanlar ve çeşitli sinyaller” açıklaması ile açıklasa da enformasyonun takip edilmeyen bir hesaptan gelmesi can sıkıyor.
Tüm bunlar incelendiğinde ise Twitter’ın bizim isteğimiz dışında, onay almadan bilgi paylaştığını ortaya çıkarıyor. Bu noktada kullanıcıların dikkatli olması gerekiyor. Kullanıcılar öncelikle Twitter’ın bu dayatmalarına karşı ayarlar kısmından ilgi alanlarını devre dışı bırakmaları gerekiyor. Tabi bu işlem dayatma bilgileri tamamen engellemiyor fakat bir kısmını akıştan düşürüyor. Bunun haricinde de kullanıcıların ilgi alanlarını ve tavsiye edilen konular kısmını dikkatli bir şekilde incelemeleri gerekiyor.