Deprem sırasında
“Hayat Üçgeni” depremde hayatta kalma olasılığı en yüksek metottur. Binalar yıkılırken, objelerin üzerine düşen tavan ağırlığı veya içerideki mobilyalar bu nesnelere çarparken yanlarında bir yer, boşluk bırakırlar.
Bu boşluk 'hayat üçgeni' dediğimiz alandır. Nesne ne kadar büyük ve ne kadar dayanıklı olursa kişi daha az zarar görecektir.
Depremde bina çöktüğünde kanepe, yatak, masa gibi eşyalar ezilir fakat hemen yanlarında oluşan üçgen şeklindeki boşluk hayatta kalmanızı sağlar.
Masa, sabit makine gövdeleri, koltuk, kağıt yığınları kolileri gibi üzerine ağırlık bindiğinde ezilmeyecek güçlü bir cismin yanında başınızı koruyarak eğilin.
Başınızı ve boynunuzu elinizle veya bir yastık (ofislerde bel yastığı veya kitap, kalın dosya) ile kapatarak dizlerinizi ana rahmindeki gibi karına doğru çekerek kıvrılın. Böylece daha küçük bir boşlukta hayatta kalabilirsiniz.
Eğer gece yataktayken deprem olursa, basitçe yuvarlanarak yataktan düşün. Yatağın çevresinde güvenli bir boşluk oluşacaktır.
Deprem sırasında araç kullanıyor iseniz yolu kapatmadan sağa yanaşıp park edin. Araç üstüne yıkılması muhtemel direk, bina vs. var ise aracınızın yanına başınızı koruyarak eğilin ve hayat üçgeni oluşturun.
Kapalı otoparkta iseniz araç dışına çıkıp aracın yanına cenin pozisyonunda kıvrılıp hayat üçgeni oluşturun.
Metro ya da diğer toplu taşıma araçlarında yakalanırsanız, sabitlenmiş tutamaçlara tutunun.
Tekerlekli sandalyede iseniz, yakınınızda var ise en korunaklı yere gidin, bu yer uzak ise olduğunuz yerde kalın. Her iki durum için de tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.