Çevreye yeterince duyarlı mıyız?
Canlıların yaşam alanı olarak bilinen çevrede gördüğünüz her şey, doğanın eseridir. Doğa, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi için ihtiyaç duyduğunuz tüm gereklilikleri sunar. Canlıların hayatında bu denli önemli bir yere sahip olan çevreyi korumak son derece önemlidir. Herkes, çevre koruma önlemleri alarak dünyayı daha yaşanabilir bir hâle getirebilir.
İnsanın düşünebilen ve irade sahibi bir varlık olması, onu diğer canlılardan ayıran en temel özelliktir. Dolayısıyla doğal dengenin korunması için insanlara büyük görevler düşer. Çevre koruma bilincinin küçük yaşlarda kazanılması, doğal dengenin sürdürülmesinde büyük bir rol oynar. Gerek aile içerisinde gerekse okullarda çevre koruma faaliyetleri gerçekleştirilebilir. Böylece çevrenin korunmasına katkı sağlanabilir ve farkındalık artırılabilir.
Çevreyi Korumanın Yolları Nelerdir?
Çevreyi korumak, doğanın sürdürülebilir yapısını destekleyen en önemli kriterdir. Bu aşamada bireylerin alacağı küçük ama etkili önlemler, dünyanın çok daha yaşanabilir bir hâle gelmesini sağlar. “Çevreyi korumak için neler yapmalıyız?” sorusunun cevabı için aşağıda yer alan başlıklara göz atabilirsiniz.
Daha Az Tüketin
Çevre bilincinin olmaması, doğadaki sınırlı kaynakları olumsuz yönde etkiler. İnsan, yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek için temiz ve doğal ortamlara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda kendi ürettiği zararlı maddelerin doğaya karışmasına da neden olabilir. Bu durum, çevre kirliliğine sebep olarak ekosistemin doğal dengesini bozmaya başlar. Dünyadaki canlı ve cansız tüm varlıklar, çevre kirliliğinden etkilenir.
Doğal dengenin sürdürülmesi için çöp ve katı atık sorununu azaltmak gerekir. Tüketimi azaltarak bu duruma son verebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre dünyada her yıl 2,1 milyar ton çöp üretilir. Bu çöplerin ise yalnızca %16’sı geri dönüşüme gönderilir. Doğal dengenin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için geri dönüşüme daha çok ürün göndermek ya da atık miktarını azaltmak son derece önemlidir.
Yerel Olarak Satın Alın
Çevreyi korumanın yollarından bir tanesi de yerli ürünleri satın alma stratejisidir. Bu durum hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumlu yönde etkiler. Aynı zamanda çevredeki doğal dengenin korunmasında da rol oynar. Yerel satın alma, tüketicilerin kendi ülkesinde üretilen malları tercih etmesi şeklinde özetlenebilir. Böylece ithal edilen malların yarattığı fosil yakıt kullanımı ve karbon emisyonu gibi problemler de en aza indirilir. Organik Gübre Kullanın Kimyasal gübre yerine organik gübre kullanarak çevreyi korumak mümkündür. Azot ve fosfor, bitkilerin temel ihtiyaçları arasında yer alır. Bu ihtiyaçların doğal yollar ile karşılanması, bitki gelişimini olumlu yönde etkiler. Aynı zamanda ilaç ve sulama masrafını da azaltır. Organik gübre ile toprağı zenginleşen bitkiler, çok daha sağlıklı mahsuller verir. Böylece hem insan hem de çevre sağlığı korunabilir. Organik gübreler, toprakta atık bırakmayan ve yeraltı sularını kirletmeyen bir yapıya sahiptir.
Daha Az Kimyasal Kullanın gıda, temizlik ve sanayi gibi pek çok sektörde kullanılan kimyasal maddeler, çevreyi kirleten başlıca etmenlerdendir. Bu maddelerin kullanımı, ekosistemdeki doğal denge olumsuz yönde etkiler. Tercih edeceğiniz ürünlerin doğal içerikte olmasına dikkat etmeniz gerekir. Ürün üzerinde yer alan bilgilere göz atarak içerikler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.