Birlikten Dirlik Doğar
Sendikalar, belirli bir işkolunda çalışan emekçilerin tümünü kucaklamayı hedefleyen topluluklardır. Din, dil, etnik kimlik, siyasi görüş ayrımı yapmaksızın tüm emekçilerin ortak çıkarlarını ve taleplerini savunmayı temel alan kitlesel örgütlerdir. Sendikalar iş kollarındaki faaliyetlerinin yanı sıra toplumu ilgilendiren durumlar karşısında gösterdikleri tepkiler ile de önem kazanırlar. Bu sebeple sendikacılık büyük bir sorumluluk gerektirir.
Türk toplumunun adaletli ve barış içinde yaşaması, dengeli bir düzenle varlığını koruyup kuvvetlenmesi hususunda elini taşın altına koyacak topluluklara her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz zaman dilimi içerisindeyiz. Günümüzde bu hassasiyeti gösteren birçok değerli sendikamız bulunuyor. Her bir sendika demokrasinin gelişmesine ve kalkınmaya bir şekilde katkı sağlıyor. Ancak bunlar içerisinden son dönemde dikkatimi cezbeden Öz İplik-İş Sendikasını biraz daha ayrıntılı ele alacağım.
Gerek iş kollarındaki faaliyetleri, gerekse toplumsal konulardaki duruşu ile Yeni Türkiye’ye yakışır bir yolda ilerlediklerini söyleyebilirim. Kendi iş kollarında başarılı bir görev yürüten Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç toplumsal konularda gösterdiği hassasiyetlerle de dikkatleri üzerine çekiyor.
Son dönemde ABD ile yaşanan vize krizine kayıtsız kalmayan Öz İplik İş Sendikası emperyalistlere karşı dik duruş çağrısında bulundu. Vize krizi ile yaşanan mağduriyetleri öne sürerek geri adım atılması gerektiğini savunan çevrelere karşın onlar, boyun eğmeyi reddettiler. Başkan İnanç, Amerika’ya aynı tonda cevap verilmesini destekleyerek uzun vadede Türkiye’nin karlı çıkacağını belirtti. Tüm toplumu ilgilendiren böylesine bir konuda devlete desteğini esirgemeyen Öz İplik-İş Sendikasının diğer sendikal örgütlere örnek olmasını diliyorum.
İş hayatındaki en temel sorunlardan bir tanesi olarak güvencesiz çalışmayı söyleyebiliriz. Buna karşı tutumunu net ortaya koyan Öz İplik-İş Sendikası, sadece Türklerin değil Suriyeli işçilerin haklarını da savunarak hümanist bir yaklaşım sergiledi. Genel Başkan Murat İnanç bu konuda yaptığı açıklamada, “Kayıt dışı çalışma iş barışını bozar. İster Suriyeli olsun, isterse kendi vatandaşlarımız; kayıt dışı çalıştırılarak emek sömürüsüne izin verilmemeli” sözleriyle samimiyetini ve iyi niyetini ortaya koymuştur.
Yine bir platformda hakkı savunan Öz İplik-İş Sendikası Başkanı İnanç, asgari ücret üzerinde oynanan oyunları deşifre etti. Murat İnanç, “İşverenler işçilerin maaşlarını yatırdıkları hesaba bağlı olarak bir ek kart çıkarıyor. Sonra da asgari ücretten oluşan maaşı prosedüre uygun işçinin hesabına yatırıp, ek karttan bir kısmını işçiden önce kendisi çekiyor. Daha sonra da işçi kendisine kalan, asgari ücretin altındaki maaşı çekiyor. İşçiler işini kaybetmemek için bu oyuna ses çıkaramıyor” diyerek yapılan usulsüzlükleri detaylarıyla açıkladı. Bu açık ve dürüst üslubundan dolayı kendisini takdir ediyorum.
Ülkemiz iş kollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin Temmuz ayı istatistiklerine göre, dokuma ve deri işkolunda sendikalı sayısı genel olarak azalmış. Ancak Öz İplik-İş Sendikası üye sayısı artış göstermiş. Zannediyorum ki hala da artış gösteriyor. Bu durum onların doğru yolda ilerlediklerinin en büyük göstergesidir. Bu başarılarından dolayı başta Öz İplik-İş Sendikası Başkanı Murat İnanç olmak üzere tüm çalışanlarını kutluyorum. Sesi gür çıkan, her zaman hakkın ve haklının yanında olan sendikalar ile birlikte daha güzel, daha refah yarınlara kavuşacağımıza gönülden inanıyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.