Bilinçli tüketici neler yapar?
Mal ve hizmet satın alırken temel gereksinmesini ön planda tutan ve yaptığı her alışverişte fiş ve faturasını alan, Önüne çıkan ya da kapısına gelen firmadan alışveriş yapmayıp satın alacağı mal ve hizmetlerin kaliteli, güvenli, ucuz ve sağlıklı olması konusunda birden çok firmaya ya da mağazaya girerek araştırmada bulunan ve karşılaştırma yapar. Firmaların güvenilir ve tüketici haklarına saygılı olmasına dikkat eden, hakkını bilen, hakkını arayan, haklarına sahip çıkan ve savunan, çevreye karşı duyarlı olan; yurdumuzun ve dünyanın her köşesini kendi evi gibi düşünen, her çeşit savurganlık ve israfın karşısında olan, tüketici haklarının yerleştirilmesi ve savunulabilmesinin, ancak, tüketicilerin birliği, organize olmaları ve örgütlenmeleriyle sağlanabileceğine inanan ,tüketimin nesnesi değil öznesi olduğunu düşünen, reklamların etkisinde kalarak yanlış davranış göstermeyen ve yanlış karar vermeyen ,kaliteli yerli malı satın alan ve tüketen, alışveriş yaparken aile ve ülke ekonomisine yararı ön planda tutan kişi bilinçli tüketicidir.
TÜKETİCİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Aldatıldığında, zarara uğratıldığında, sineye çekme... Hepimiz tüketiciyiz. Alışverişte aldanmamak için bilinçli davranmayı (altın kurallar) öğrenmemiz ve yasal haklarımızı bilmemiz lazım. Ayıplı mal ve hizmeti kabul etmeyin. Satın aldığınız mal ayıplı çıkabilir ya da size sunulan hizmet ayıplı olabilir. Malın ayıplı olduğunu anlarsanız, 30 gün içinde, bu malı satıcıya geri vererek; ödediğiniz bedelin iadesini, aynı kalitede bir ürünle değiştirilmesini, ücretsiz onarımını, ayıbın nedeni kadar indirim yapılmasını talep edebilirsiniz. Satıcı bu talebinizi reddedemez. Hizmetin ayıplı olduğunu görürseniz, yine 30 gün içinde, yeniden yapılmasını, ödediğiniz bedelin iadesini talep edebilirsiniz.
Taksitli satışlarda sözleşme yapın. Satıcı, taksitli ve ön Ödemeli satışlarda yazılı sözleşme yapmak ve bu sözleşmenin bir nüshasını size vermek zorundadır. Sözleşmede, sizi sonradan beklenmedik bir durum ile karşı karşıya bırakacak bilgi eksiklikleri olmamalıdır.
Kampanyalı satışlarda dikkat edin. Kampanyalı satışlarda, taksitli satışlarda olduğu gibi, haklarınızın dayanağı imzalayacağınız sözleşme olacaktır. Sözleşmede bilinmedik bir husus kalmamasına dikkat edin. Üretici firma garantisi isteyin. Sözleşme dışında senet veya çek imzalamayın. Ödeyeceğiniz miktara karşı da banka teminat mektubu isteyin. İlan ve taahhüt edilen mal veya hizmetin ayıplı olması durumunda, satıcı, bayi, acente, temsilci, imalatçı-üretici ve ithalatçı birlikte ve zincirleme sorumludur. Etiketsiz ürün almayın. Perakende satışa sunulan ürünlerin veya ambalajlarının üzerinde, menşei, cinsi ve fiyatını bildiren etiketler bulundurulması zorunludur. Garanti belgesi isteyin. Üretici veya İthalatçı firmalar, sanayi mallan için garanti belgesi düzenlemek zorundadır. Bir yıldan az olmaması gereken garanti süresi içinde meydana gelen arızaların ücretiz giderilmesi (parça değiştirilmesi dahil) zorunludur. Garanti süresi içinde aynı anda 2 defadan fazla, değişik arızalar 4 defadan fazla olursa, ürünün aynı kalitede yeni bir ürün ile değiştirilmesini İsteme hakkınız vardır.
Türkçe kullanma kılavuzu isteyin. Yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzları ile birlikte satılması zorunludur. Yetkili servisleri tercih edin. Üretici veya ithalatçı firmalar, sattıkları sanayi mallarının bakım ve onarımı için yeterli sayıda servis istasyonu kurmak ve teknisyen bulundurmak zorundadır. Ürünün serviste kalış süresi, hiçbir gerekçe ile 30 iş gününü geçemez. Bilinçli alışveriş yapmak istiyorsak bunlara dikkat etmeliyiz. Aile bütçemiz bizim için çok önemlidir. O yüzden gerekli bilgiye sahip olmalıyız…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.